Make your own free website on Tripod.com

LAOS TIPS

Deze tips zijn bedoeld als aanvulling op de gebruikelijk travel guides als de LP of the rough guide.

Visa

Wij hebben ons visum voor Laos geregeld in Kunming. In het het Camilla hotel zit ook het Lao Consulaat. Voor 270 Yuan ($30) krijg je binnen 3 werkdagen je 15-dagen visum, een 30 dagen visum kost 330 Yuan ($40). Voor zo'n $15 extra kun je je paspoort met visum de zelfde dag terug krijgen. Voor het aanvragen van het visum heb je 1 pasfoto nodig.

Geld.

In Laos kun je goed terecht met je Travellers-cheque's ook dollars en Thaise baht kun je goed gebruiken in Laos. Lao kip kun je in Thailand niet meer terugwisselen !. In november 2001 was de wisselkoers ongeveer 10.000 kip = $ 1,=

VAN CHINA NAAR LAOS.

Vanuit China zijn wij de grens met Laos overgestoken. De grens tussen China en Laos ligt bij de plaatsen Mohan (China) en Boten (Laos). De laatste grote plaats in China op de weg naar Laos, is Mengla. Vanuit Mengla kun je met een mini-busje voor 12 yuan naar Mohan (1,5h). In Mohan zijn er voldoende hotels en je kunt er goed overnachten.

De grens tussen China en Laos gaat om 08:30 (Chineese tijd) open. Om 08:15 houd de chineese douane hun "flag-rising-ceremonie" best grappig om even te zien, het ziet er namelijk nogal wat stuntelig uit. Er gaan kleine pick-ups vanaf de grens naar Boten (3 yuan). Na de douane formaliteiten in Boten kun je Laos binnen.

Geld

Zodra je Laos binnen bent heb je een bank filiaal waar je je geld kunt wisselen tegen een beter koers dan in Mohan, er staan geen "mannetjes" die geld kunnen wisselen. De regering van Laos heeft dit "ilegaal-wisselen" verboden.

Tijdsverschil

In tegenstelling tot wat de LP en de rough-guide melden is het in Laos een uur vroeger ! (08:30 in China is dus 07:30 in Laos).

Vervoer

Zo'n 500 meter van de grens is het "bus-station" vanaf hier vertrekken er mini-busjes richting Udomxia en pick-ups naar Nam Tha. Al het vervoer schijnt op hetzelfde tijdstip te vertrekken rond 10:00 vertrekken de meste busjes en pick-ups Laos in.

Hotels

In Mohan zijn voldoende hotels om te overnachten. Wij zaten in het Mohan-hotel en betaalden 40 yuan voor een double met eigen douche en Toilet. In Boten hebben wij GEEN hotels gezien !.

NAM THA

Nam Tha is een klein en zeer rustig dorpje in het noorden van Laos. In Nam tha moet je overstappen wanneer je nog noordelijker wilt naar bv Muang Sing.De LP bracht ons in het begin in verwaring door te melden dat er twee stads-kernen zijn een zgn. oude en nieuwe. Dit is niet het geval, de plek waar de bus stopt is het centrum waar je als backpacker moet zijn.
 

Geld

Er zijn verschillende banken in Laos waar je je dollars of je travellers cheque's in kunt wisselen.

Sights

Bij aankomst in Nam tha lijkt het als of je gigantisch verkeerd zit en het lijkt als of je bent beland in een dorp van niets. Maar kijk je even verder dan is Nam Tha best het bezoeken waard en kun je er zeker een paar dagen spenderen.. Het handigste om te doen bij aankomst in Nam Tha is om een bezoekje te brengen aan de tourist office in Nam Tha. Deze hebben een gratis flyer met "11 interesting things to do in luang nam tha". Verder regelen ze zgn. eco-tours in de omgeving, deze tours vertrekken op bepaalde dagen in de week en zijn iedere keer weer anders samengesteld zodat een gebied of dorp niet binnen een korte tijd plat gelopen word door de touristen Vooral de omgeving van Nam Tha is leuk, het huren van een fiets kost 8000 kip/dag (ze vragen wel een deposit van $50,=).

Vervoer

Vanaf Boten naar Nam Tha namen we een pick-up truck die ons voor 10.000 kip p.p in zo'n 3h naar Nam Tha bracht. Je kunt vanaf Nam Tha met de boot naar o.a. Luang Prabang, ze vragen $ 90 voor een charter boot, je moet zelf dus nog een aantal back-packers vinden om de kosten te delen. Veel Backpacker komen Luang Nam Tha binnne via de grens overgang tussen Chiang Khong (thailand) en Huay Xai (Laos) om dan per boot de Mekong af te zakken.

Internet

In november 2001 was er nog geen internet cafe in Nam Tha, binnen een aantal maanden zal dit veranderen en zal er een planet-internet cafe zijn.

Hotel

Er zijn legio guest-houses en hotels in Nam Tha, bijna elk huis is een slaap

accomodatie.

WIj sliepen in het Yang ving guesthouse voor 20.00 kip hadden we een double met fan en een gedeelde douche en toilet. een leuk alternatief op een mooie locatie is "The boat Landing Guesthouse" (www.theboatlanding.laodpr.com)

UDOMXIA

Deze plaats hebben we bezocht als doorgangsplek naar Luang Prabang. Udomxia was (voor ons) niet specifiek boeiend.

Vervoer

De trip van Nam Tha duurt zo'n 4h en kost 18.000 kip p.p

Hotels

WIj zaten in een nogal ranzig hotel aan de noord kant van Udomxia. Het best kun je even verder lopen dan het busstation, je gaat dan de brug over het water over, hier heb je meerdere guesthouses die iets beter zijn.Wij betaalden 15.000 kip voor een double met gedeeld douche en toilet.

Internet

Udomxia heeft een aantal internet cafe's, welke 500 kip/min. rekenen

LUANG PRABANG

Een van onze high-lights van Laos, een erg mooie stad met erg veel tempels en stupa's. Ook is er in de omgeving van LP het nodige te zien.

Sights

Naast de tempels die vermeld staan in ieder guideboek vonden wij Wat Winsulaat & That Chomsi erg leuk. De bekenste (en toeristische) tempels vragen tussen de 5000 - 8000 kip entree. Vanaf Phu Si (de berg middenin Luang Prabang) heb je een mooi uitzicht over de stad, bij zonsondergang is het hier enorm druk met fotogravende toeristen !.

De grotten van Pak Ou schijnen de moeite waard te zijn, wij zijn hier echter niet geweest. Wij zijn naar de watervallen bij Kuang Si geweest, wij vonden dit erg de moeite waard (en wij zijn niet eens van die watervallen freaks :-) ). De watervallen liggen in en mooie omgeving en de vele poelen geven het geheel een aparte sfeer. Een aantal guidebooks melden dat er bovenaan de waterval nog "swimming-pools" zouden zijn. Wij zijn samen met een aantal andere avontuuriers wezen zoeken maar vonden niets.Vervoer naar de watervallen is 80.000 kip (2 pers.) en reken op een uurtje om er te komen.

Vervoer

De bus vanuit Udonxia naar Luang Prabang kost 20.000 kip en doet er zo'n 5h over, de pick-up vertrekt wanneer hij vol is, ergens tussen 08:00 & 09:00. Er zijn twee busstations in LP een noord- en zuid busstation, voor plaatsen naar resp. het noorden & zuiden van LP. een tuk-tuk van het busstation naar het centrum of omgekeerd is zon 4000 kip p.pVanuit LP kun je ook vliegen naar BV Bangkok, Siem Reap, Phnom Phen etc. er zijn veel reisburo's waar je eventueel tickets kan regelen.

Book Exchange

De Luang Prabang Bakery heeft naast lekkere koffie en broodjes ook een uitgebreide book-exchange met o.a. verschillende lonely planets van de regio.

Hotel

Wij zaten in het Vanvisa hotel een goed en schoon hotel. Voor $6 hadden we een double met een gedeelde douche en toilet. (voor $8 heb je een eigen D/T)

VANG VIENG

Dit is een echt backpackers oord ala Yangshou (China). Er zijn bijna meer backpackers dan inwoners en iedereen lijkt wel aan het "hicken", innertubben of drinken banana shakes. Vang Vieng is een echt relax oord.

Sights

In Vang Vieng kun je echt van alles doen, lopen in de omgeving, het bezoeken van grotten, Innertubben etc etc. Je kunt er dagen vertoeven, sommigen zelfs weken. Wij hebben o.a. een paar grotten bezocht aan de overkant van de rivier. Vooral de trip naar de grotten toe is erg leuk. Al hoewel je gratis een lamp kan lenen bij d egrot is het toch verstandig om je eigen lamp mee te nemen. Se entree naar de grotten is 6000 kip p.p. De bewoners van dorpjes rondom Vang Vieng hebben een "tol" brug over de rivier gemaakt, voor 1000 kip loop j enaar de overkant. In Vang Vieng kun je bij verschillende stalletjes een DHZ plattegrond van de omgeving kopen, de qualiteit verschilt sterk, dus vergelijk er een paar voor je er een koopt want handig zijn ze wel.

Innertubben kost zo'n 5000 kip incl. "tube" huur en vervoer naar de plek waar je te water gelaten word. Fietsen huur je voor zo'n 7000 kip per dag en een scooter rij je voor zo'n $10 per dag

Vervoer

De bus vanuit LP naar Vang Vieng is duur vergeleken met de rest van het vervoer in Laos en kost 40.000 kip p.p. De busrit vanuit Luang Prabang duurt zo'n 6h.

Het i sniet echt nodig om een tuk-tuk te nemen van het busstation naar het centrum. Steek gewoon het vliegveld over, Ja dat is het grote zware stuk asfalt nasst het busstation, en loop zo'n 5 door je bent dan nagenoeg in het centrum.

Vanaf Vang Vieng rijd er een happy-bus naar Vientane voor $7 p.p. en stopt dan onderweg bij een paar toeristische sites.

Hotel

Aan hotels en guesthouses geen gebrek in VV. Wij zaten in in het Amphone guesthouse voor 30.000 sliepen we in een ruime, schone double met eigen douche en toilet.

VIETIANE

Vientiane is de hoofdstad van Laos maar toch klein genoeg om hem te voet te verkennen. Er zijn nog voldoende koloniale invloeden om de stad leuk genoeg te maken voor zo'n 1,5 dag.

Sights

De stad moet het vooral hebben van zijn Wats en de sfeer in de stad.

Hotel

In het centrum rondom het busstation en de "stads-fontein" zijn erg veel guesthouses. Wij zaten in het Mixoh Geust houese voor 36.000 kip hadden we een double met gedeelde douche en toilet.

Vervoer

De bus vanuit Vang Vieng naar Vientiane vertrekt in de ochtend en kost 7.000 kip p.p Er word bij bijna elk hotel en guesthous geadverteerd voor vervoer naar Vietnam (Vientiane - Hanio kost bv $35 en Vientaine - Danang $25). Ook vertrekken er bussen naar Vietnam vanaf het busstation, de bussen naar Vietnam staan meestal nasst de de overdekte markt.

Book exchange

Er zit een goede bookshop aan Thanon Nokeo Khumman (schuin tegenover het B52 cafe) hier hebben ze o.a. veel guidebooks. Je kunt hier je "oude" boeken verkopen of ze omruilen.

NAAR THAILAND

Vanuit Vientiane zijn we de friendship bridge overgestoken naar Thailand. De friend ship bridge is te bereiken met bus 14 (!!!!) vanaf het "town-bus" platform bij het centrale busstation. LETOP Op de borden bij het station staat een andere bus vermeld naar de friendship bridge dit bord is niet meer up-to-date, bus 14 is de goeie. De fare is 1000 kip p.p. en duurt zo'n 3/4 - 1 h

Ga dus niet met een tuk-tuk naar de grens want deze vragen zo'n 40.000 kip.Eenmaal bij de friendship bridge loop je langs de douane. Ben de immigratie dienst door dan is er een shuttle die je voor 2500 kip naar de Thaise douane brengt.Eenmaal in Thailand brengt een gratis busje je naar een "bus-station" van waaruit je verder kunt. Het beste is om naar het busstation in Nong Kai te gaan met een tuk-tuk zo'n 50 Bhat om vanaf daar Thailand verder in te trekken. Vanaf dit busstation vertrekken er normale als air-con bussen naar bijna alle plaatsen in Thailand.

Geld

Bij de grens zagen wij geen exchange facaliteiten en pas in Nong Kai kwamen we lang de eerste ATM.