Make your own free website on Tripod.com

CAMBODIA TIPS

Deze tips zijn bedoeld als aanvulling op de gebruikelijke guidebooks.

Visa

Je visum voor Cambodia kun je aan de grens in Poipet kopen voor 1000 bhat of $20, je hebt een pasfoto nodig.

Geld

Dollars !!, bijna alles in Cambodia betaal je in dollars maar met Thaise-bhat kun je ook redelijk gebruiken.Wissel niet bij de banken deze geven een erg slechte koers, wissel bij de "exchange-buro-tjes" die zijn werkelijk overal.

In December 2001 was de koers globaal 10.000 riel is $ 1

VAN THAILAND NAAR CAMBODIA

Vanuit Thailand zijn wij de grens met Cambodia overgestoken. De thaise plaats dicht bij de cambodiaanse grens is Arranya Prathet. Wij hebben Arranya Prathet bereikt via Sa Keaw vanuit Khorat. Zorg dat je rond 12:00 in Arranya Prathet bent en je hebt nog voldoende tijd om de grens over te gaan bv. richting Battamg Bang of Siem Reap.Bij aankomst op het busstation in Arranya Prathet moet je met een tuk-tuk naar de grens dit kost 50 bhat (2 pers.). Eenmaal bij de grens zijn er vele mannetjes die vervoer voor je willen regelen. Het beste kun je gewoon doorlopen naar de Thaise immigratie dienst om je uit te klaren.Wanneer je Thailand uit bent loop je Cambodia binnen en kun je bij het visum office je een visum kopen. Dit duurde bij ons zo'n 5 min. een paar briefjes invullen, pasfoto vast nieten, geld afgeven en klaar is klara !.

Eenmaal in Poipet gaat alles niet erg gestructureed en vervoer bestaat uit mini-busjes en pick-ups. Wij reizen door naar Battam Bang en namen een pick-up, kosten $ 5 p.p in de cabine van de truck (een aanrader !).

BATTAM BANG

Deze stad is de 2e grote stad van Cambodia. De stad is niet groot en de franse architectuur is nog her en der herkenbaar. De stad heeft een "drops-karakter" en alles is erg relaxed. Er komen nog niet zo heel erg veel toeristen dus de meeste prijzen zijn nog gewoon in riel, iets wat later in onze reis door Cambodia sterk veranderd.

Sights

Naast de koloniale gebouwen in Battam Bang zijn er verschillende sight rondom de stad. In de omgeving zijn de zgn. "Killing-caves", in deze grotten werden in de tijd van de rode Kmher verschillende mensen vermoord. De botten & schedels liggen nu opgeslagen in kooien. Verder zijn er in de omgeving nog verschillende Kmher ruines. Bij sommige van deze ruines staan het oorlogstuig nog in het vet (!). Wij bezochten deze sights in een tour met een van de inwoners van Battambang die zich opwerpen als guide. We hebben $6 p.p betaald voor de tour van zo'n 6h.

Verder is de boot trip van Battam Bang naar Siem Reap erg mooi en bijna alleen al daarom is het bezoeken van Battambang de moeite waard.

Hotel

Wij zaten in het Royal hotel. Voor $6 hadden we een erg ruime kamer met eigen douche en toilet en HBO (een soort film-net !)

Vervoer

Vanaf de grensplaats Poipet reden we in zo'n 3,5h voor $5 p.p. over een zeer slechte weg naar Battam Bang.Vanaf Battam Bang namen we de boot naar Siem Riep, een erg mooie tocht over het meer. Onderweg kom je langs mangrove bossen, drijvende dorpjes etc. Het beste kun je op de dak van de boot zitten. De boot vaart erg snel waardoor je bij een felle zon snel kunt verbanden. De boo tkost $15 p.p en duurt zo'n 2,5h.

SIEM REAP

De uitvals basis naar het Angkor tempel complex. Siem Reap is op zichzelf niet zo'n spectaculaire stad en moet het vooral hebben van de toeristische sfeer en natuurlijk het Angkor complex.

Sights
Angkor Tempel Complex

Aankomst in het hotel in Siem Reap kun je met je motor rijder die je vanaf de haven naar de stad heeft gebracht meestal wel een tour regelen voor een paar dagen, reken op zo'n $6 p.p.d. Wanneer je naar de Banteaty Srei tempel wilt kost dat iets meer zo'n $ 3 extra.

De toegang tot de tempels van het Angkor complex kost voor 1dag $20, voor 3 dagen $40 en voor $60 kun je een hele week de tempels bezoeken. Voor het kopen van een pas heb een pasfoto nodig, eventueel kunnen ze er bij de ticket office een voor je maken.

Wij hadden gekozen voor een drie dagen pas en hebben 2 dagen de tempel verkend. In 2 dagen heb je voldoende tijd om de meeste tempels uitgebreid te bezoeken.

Op de dag van aankomst vragen de brommer rijders of je de zonsondergang van Angkor Wat wilt zien vanaf Phnom Bakheng. Wij vonden dit echt een anti-climax, voor ons was het een gewone zonsondergang. Wat vooral tegenviel is dat de zon niet achter maar voor (!!) het angkor wat complex ondergaat. De tweede dag hebben we de zonsondergang bekeken vanaf Angkor Wat zelf, dit is ten eerste veel mooier en ten tweede goedkoper. De brommer-rijders vragen nl. zo'n $ 4 om je naar Phnom Bakheng te brengen.

Het tempel complex is zonder twijfel de moeite waard en erg mooi. Alle tempels hebben zo hun eigen charme en zijn eigenlijk allemaal het bezoeken waard. Ook Banteay Srei die wat verder weg ligt en waar ze een $3 extra voor vragen was voor ons zeker de moeite waard.

Hotel

Wij sliepen in het schone en nette Millenium Guesthouse voor $6 p/n hadden we een eigen douche en toilet. Het hotel heeft een eigen restaurant wat erg goed is.

Vervoer

Vanuit Siem Reap zijn we met de boot naar Phnom Penh gevaren voor $25 p.p bengt de boot je in zo'n 3 h naar de hoofdstad. De meesten zitten op het dak van de boot, let wel op dat je niet verbrand door de felle zon.Naast de boot kun je ook met een mini-busje naar Phnom Penh en dat kost zo'n $10 p.p en duurt 8 - 12h Of nog goedkoper maar zeker niet comfortabeler is het reizen met een pick-up dir je voor zo'n $7 naar Phnom Penh brengt.

Internet

Internet in Siem Reap kost $2 per uur

PHNOM PENH

De hoofdstad van Cambodia, een grote redelijk drukke stad. Er zijn een paar indrukwekkende sights inde omgeving van Phnom Phenh die het bezoeken waard zijn.

Hotel

Wij sliepen in het Happy Guesthouse, dit guesthouse lag bijna in het meer wat vooral in het warme Phnom Penh erg lekker was. het "same-same-but-different-guesthouse" ligt er pratisch naast en schijnt ook goed te zijn. Wij betaalden $4 voor een kamer met eigen douche en toilet.

Sights

Het Royal Palace en de naast gelegen Silver Pagoda met zijn vloer van zilveren tegels schijnt erg de moeite waard te zijn. Helaas was het gesloten toen wij het wilde bezoeken. Het blijkt nl. zo te zijn dat het gehele royal palace complex gesloten word op (voor het konigshuis belangrijke) dagen. Op de dag dat wij een bezoek wilde brengen was het "Human rights day". Entree is $3 p.p.

Het nationaal museum geeft een goed beeld van de rijkdom van het Angkor rijk, er staan verschillende beelden die van verschillende Angkor tempels afkomstig zijn. Entree is $2 p.p.

Killings fields en het S21 complex
Een van de meest indrukwekkend plaatsen ter wereld zijn de Killings Fields. Op deze plek niet ver buiten Phnom Penh dode de Rode Khmer haar "tegen-standers". Het gaat om 10 duizenden kinderen, mannen en vrouwen. Een gedenk tempel laat alle schedels en botten zien gerangschikt op leefdtijd en sexe. Markaber is wel dat ze bepaalde schuifdeuren open hebben staan zodat iedereen de schedels en botten aan kan raken.Wij zijn met een brommer rijder naar het complex gereden voor $6 p.p de entree voor de site is $2.

Na het indrukwekkende bezoek aan de killingfields gingen we naar het S21 complex. Het voormalig gevangenis complex van de Rode Khmer. Dit was voor de meeste gevangenen een regelrechte hel en velen werden er gemarteld alvorens ze op de killing field vermoord werden. Iedere dag om 10:00 en 15:00 word er een film vertoond over de gevangenen en het S21 complex.Entree voor S21 is $2.

Vervoer.

Vanuit Siem Reap hebben wij gekozen om met de snelle boot naar Phnom Pehn te reizen kosste $25 p.p en duurt 3h.

Internet

Internet kost in Phnom Penh zo'n $ 1,5 /h

VAN CAMBODIA NAAR THAILAND

Na Phnom Penh besloten we om terug te gaan naar Thailand via de zuidelijke route via Sihanoukville.We gingen met de bus van PP naar Sihanoukville, de bus van 07:00 vanuit PP arriveert op tijd in Sihanoukville om de boot naar Thailand te halen. De bus vanuit PP kost $3 p.p en duurt zo'n 4h.

Rond 11:30 kwamen we in Sihanoukville aan, de bus reed langs de afslag naar de haven en wij gingen er daar dus uit. Met een brommer taxi reden we voor 500 riel naar de haven om de boot van 12:00 te pakken, dat lukte. De boot naar Koh Kong kost $15 p.p en de trip duurt zo'n 4h. De Lonely Planet adviseert om uit te stappen in Pak Long en om dan een bootje naar de Thaise grens te pakken, ze vragen echter 100 Bhat p.p voor de overtocht veel te veel. Wij zijn blijven zitten tot aan Koh Kong en hebben toen een, klein en wankel, bootje naar overkant genomen voor 20 baht p.p

Er is een brug in aanbouw dus zul je waarschijnlijk over een half jaar gewoon naar de overkant kunnen lopen.

Vanaf de overkan van Koh Kong moet je nog een brommer taxi (20 baht p.p.) nemen naar de grens. De grens gaat om 17:00 dicht maar wanneer je niet al te lang treuzelt ben je op tijd om de grens over te gaan.

Eenmaal in Thailand kun je met een mini-busje voor 100 baht naar Trat, binnen het uur sta je in Trat en kun je eventueel direct met de bus verder naar Bangkok. Bussen naar Bangkok vertrekken bijna de gehele dag om het uur.

WIj bleven in Trat om de volgende dag door te reizen naar Ko Chang