China Tips

Naast de guide-book die iedere reiziger bij zich heeft en vol informatie staat, hebben we hier nog wat informatie ter aanvulling van de Lonely Planet, Rough Guide etc.

ALGEMEEN

Geld

In bijna elke redelijke plaats in China kun je pinnen met je europas, meestal bij de Bank of China. Let even op de pinautomaat en kijk of het CIRRUS logo staat vermeld (kan op display of als sticker op ATM zelf). Het inwisselen van travellerscheques in relatief simpel. Bijna iedere bank kan de tc wisselen, behalve de hele kleine "bij-kantoortjes"

Visa

In het begin van onze reis werden we even op het verkeerde been gezet door onze Lonely Planet en mede reizigers. In de LP staat nl. dat een 60 & 90-dagen visum ingaat op de dag dat hij is aangevraagd. Dit is NIET het geval elk visum voor China start op de dag dat je China binnenkomt. De enige restrictie is dat je binnen drie maanden van afgifte van het visum China binnen moet zijn, anders is het visum niet meer geldig.Voor het binnengaan van Hongkong vervalt het visum van China tenzij je een double (of multi) entry visum hebt. Een visum voor China is binnen een dag te krijgen in Hongkong er zijn erg veel bureautjes die dit doen en ook het Visa-office, aan 42 Kennedy Road in Cenntral Hongkong, levert het visum. De kosten zijn tussen de 160-200 Hk$.

Reizen in China

het reizen in China is zeker niet moeilijker dan in een ander land. Op bijna elk station spreek er wel een loketmedewerker Engels of begrijpt wat je wil. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Wij hebben geen enkele negatieve zaken ondervonden in China.

BEIJING

Beijing is een grote moderne stad. De stad laat nog maar weining van het "oude" China zien. De kleine steegjes (Hutongs) zijn veelal verdwenen en hebben plaats gemaakt voor grote en dure shopping centres.

Geld

In Beijing kun je op veel plaatsen pinnen met je Euro-pas, let even of je het cirrus logo op de display van de ATM ziet staan. Voor het wisselen van cash dollars willen de banken altijd je paspoort zien.

Vervoer

De stad beschikt over een goed en goedkoop metro netwerk. Vooral voor grote afstanden grebruikten we de metro. Er zijn ook vele bussen met verschillende routes door de stad, aan het uitvogelen van die routes hebben wij ons niet gewaagd. Taxi's zijn er in verschillende prijs klasse's. De prijs van de taxi staat op de zijkant van de wagen.

Treinkaartjes zijn redelijk simpel zelf te regelen,in het foreign-ticket office op de tweede verdieping van het stations gebouw. Wij konden geen hardsleper krijgen en hebben hardseat gekocht om naar Xian te gaan. Hardseat geeft absoluut geen slaap en je komt redelijk gebroken aan. Als je geen keus heb kun je niet anders.Beijing heeft twee (!) treinstations, Main station in het centrun van de stad en het nieuwere moderne West station. Let goed op vanaf welk station de trein vertrekt, (kijk op het kaartje naar het karakter naast het karakter van Beijing). Wij stonden te wachten op de mainstation terwijl onze trein vertrok van West station, gelukkig zijn we altijd op tijd aanwezig en konden we in een half-uurtje met de taxi (50 yaun) naar West train station crossen.

Eten.

In de grote shopping centra in de stad heb je zgn. point & pick restaurants. Veelal op de bovenste verdiepingen, je wijst aan wat je wilt eten, je krijgt een bonnetje en betaalt bij de kassa die je weer een ander bonnetje geeft waarmee je, je eten kunt ophalen. Erg lekker en goedkoop eten. Soms werkt zo'n restaurant met prepaid kaarten. Na afloop krijg je het restant van de kaart terug.

Sights

De verbodenstad in Beijing is zeker de moeite waard (40 yuan entree P.P.)De Lama-tempel in het noorden is ook erg bijzonder.Wij zijn naar de muur in Baldaling gegaan, deze is redelijk goedkoop te bereiken. Vele zeggen dat dit gedeelte van de muur erg toeristisch is, wij vonden dit nogal mee vallen. Pak wel de rechterkant van de muur, hier loopt niemand. De linker zijde is een stuk drukker. Entree voor de muur was 12 yuan p.p, een retourtje met een busje kost zo'n 30 yuan p.p.

Hotel

Wij zaten in het Fangyuan Hotel in het centrum van de stad. Het hotel lag in een zijstraat van Wangfaijing, de grote winkelstraat in Beijing. Wij hebben 217 yuan voor een double met eigen douche en toilet betaald. Dit hotel was meteen ook het duurste hotel voor ons in heel China.

XIAN

Xian zelf is niet zo schokkend mooi, wij hebben er eigenlijk alleen het terracotta leger bezocht.

Sights

Het terracotta leger is de grote publiek trekker in Xian.Je kunt er goedkoop naar toe met het openbaarvervoer neem bus 306 vanaf het busstation rechts van het treinstation. De rit kost zo'n 5 yuan naar de site van het terracotta leger. Verder kun je eventueel georganiseerd. Er staan veel mensen voor het trein station die tours verkopen voor z'n 30 - 50 yuan, je maakt dan nog een aantal andere stops. Deze stops zijn voor de meesten echter best het overslaan waard.In het zuiden van Xian staan nog de big goose pagado een hoge tempel toren in een leuk park. Bus 4 brengt je voor 1 yuan naar het park, entree voor het
park is 15 yuan p.p. en ze vragen ook nog eens 15 yuan p.p om naar boven te klimmen. Wij zijn niet naar boven geweest ivm het bewolkte weer.

Hotel

Wij vebleven in het Shangde Hotel links van het trein station net binnen de stadsmuren. We sliepen voor 50 yuan p.p in een drie persoons dorm. Het hotel is redelijk schoon en ligt op een goede plek in de stad.

LANZHOU

Lanzhou bezochten we op doorreis naar Xiahe.

Hotel

We kwamen om 02:30 aan en vonden een hotel wat open was schuin tegenover het treinstaion voor 90 yuan hadden we een double met eigen douche en toilet.

Geld

Een Cirrus ATM is te vinden bij de Bank of China an de Tianshui lu (ongeveer 200 m. na de kruising met Dingxi Bei Lu)

XIAHE (spreek uit als Sja-ge)

Xiahe is een leuk klein plaatje in het westen van China. De grootste attractie is het tibetaanse klooster. In het klooster leven een paar honderd monikken. Rondom het klooster is een lange pelgrims route met gebedsmolens.

Vervoer.

Voor het reizen naar Xiahe heb je een zgn. insurrance nodig. Deze is te koop op het busstation voor zo'n 40 yuan. Zonder de insurrance kun je geen kaartje kopen. Er is een express bus van Lanzhou naar Xiahe deze kost 45 yuan en duurt zo'n 4,5h. Een regular bus kost evenveel maar duurt er 7-8h over.

Sights

Het klooster is de voornaamste sight in Xiahe, het is mogelijk om onder leiding van een monnik door het complex te lopen, deze legt alles in (gebrekkig) engels uit. Blijf wel op letten, wanneer de monnik gids het gevoel hebt dat je geen interesse hebt dan stuurt hij je weg !In de omgeving van Xiahe kun je aardig fietsen, het huren van een fiets kost zo'n 10 yuan per dag. Onderweg kom je vele yaks tegen en je fiets richting de "grass-lands". Verschillende guesthouses bieden zgn. grass-land tours
aan. Medereizigers die de tour deden vonden hem wel aardig maar niet extreem spectaculair.

Eten

Wij hebben erg goede lekkere en goedkope sweet & sour chicken gegeten in het monastry restaurant echt een aanrader al het eten is er trouwens goed en goedkoop. Het snowland restaurant er tegen over is ook goed alleen wat duurder in prijs.

Hotel

Wij verbleven in het Tara guesthouse voor 20 yuan p.p sliepen we in een drie-persoons dorm. Vooral leuk aan Tara G.H is de "lees- & drink plaats" waar de meesten 's avonds samenkomen een biertje drinken en tips uitwisselen. Andere guesthouses (bv het monastry g.h )schijnen ook goed te zijn.

CHENGDU

Chengdu is een rustige stad in midden china, vele parken en theehuizen maken het een relaxed plek om de chinezen te aanschouwen.

Vervoer

Wij zijn vanaf Lanzhou met de trein naar Chengdu gegaan zo'n 20h in de trein, koste ons 200 yuan p.p

Sights

Nummer 1 voor ons was een bezoek aan de panda's. Wij zijn met de fiets naar het panda centrum gefiets, de trip op de fiets duurt een dik uur. Het huren van een fiets kostte bij Sam Backpackers Geusthouse II 10 yuan per dag. Sam Backpacker guesthouse bied ook tour aan naar de panda's voor 50 yuan (vervoer en entree). De entree voor het park is 10 yuan.Thee-drinken in de omgeving van de "God of wisdom temple" is ook een aanrader, lekker relaxed te kop thee keer op keer laten bijvullen. Wij aten net als de chinesen de zonnebloempitten bij een kopje thee (thee kost er zo'n 8 yuan per kop).

Een van de leukste parken vonden wij het people's park, er komen erg veel chinesen die met hun kinderen even lekker van hun vrijetijd genieten, ze zijn o.a vissen aan het vangen met kleine schepnetjes.

Eten

Na een aantal weken weg uit Nederland en "zuining" aanleven, hebben we wij ons in Chengdu getrakteerd op een heerlijke pizza in de Pizza-Inn gelegen tussen de CITS en Bingjong Fandian Hotel.

Geld

Een Cirrus ATM is o.a te vinden bij de bank of China aan de Renmin Dong Lu ( ongeveer 500 m west van de elecomcenter)
 

LESHAN

In Leshan hebben we de grootste stenen (zittende) Bhudda ter wereld bezocht (Leshan heeft nu de eer na het vernielen van de grote Bhudda's in Afghanistan)

Vervoer

De bus naar Leshan vertrekt vanaf het busstation naast het traffic hotel, de trip duurt dik uur en kost 30 yuan p.p. Het bezoeken van de Bhudda in Leshan is goed als dagtrip vanuit Chengdu te doen.

Sight

De Bhudda ligt even buiten de stad aan de andere zijde van rivier, bus nr. 3 brengt je vanuit de stad naar de ingang van het park. Entree voor het park met de Bhudda is 40 yuan p.p

Hotel

Wij hebben voor 130 yuan overnacht in een double room in het Leshan Jiaoyu Binguan Hotel.

CHONGQING

Deze stad aan de Yangze rivier hebben we alleen op doorreis bezocht. Vanuit Leshan hebben we de bus gepakt naar Chongqing, 86 Yuan p.p en het duurde zo'n 4 uur. Na aankomst zijn we direct naar de haven gegaan en hebben een derdeklas ticket geboekt voor een "cruise" over de Yangze naar Yichang. Kosten voor een derde klas ticket is 255 yuan p.p. In de derde klasse sliepen we met z'n zessen in een hut. In de tweede klas is dit 3 of 4 personen en is de prijs zo'n 460 yuan p.p en in de eerste klas heb je de hut voor je zelf en betaal je rond de 950 yuan p.p.

Yangzi cruise

De meeste schepen vertrekken rond 19:00 en iedereen verdringt zich dan op het boven-dek om "Chongqing bij nacht" te zien, de crew verkoopt kaartjes voor toegang tot het bovendek voor een belachelijke 30 yuan p.p.!! Dit hebben wij dus niet gedaan, vanaf een dek lager is alles gratis te zien en zie je de stad net zo goed (het was niet zo spectaculair trouwens). De rest van de tocht kun je gratis naar het bovendek.Gedurende de tocht over de yangze moet je, je zelf vermaken op het schip.
Over het algemeen zijn er geen zitplaatsen op het dek en kun je dus alleen maar heen en weer lopen. De trip naar Yichang duurt drie dagen. Dag 1 vertrek vanuit Chongqing omstreeks 19:00, dag 2 op het water, dag 3 tour naar de little gorges, varen door de grote gorges en langs de stuw dam (omstreeks 20:00). De aankomst in Yichang verschilt sterk maar is meestal
tussen 21:00 & 24:00. De tour naar de little gorges kost maar liefst 100 - 120 yuan p.p !!! Ga je niet met de tour mee dan zit je zo'n 9 uur bijna alleen op het schip (wij vonden 120 yuan p.p. te veel mede omdat het weer en het zicht erg slecht waren hebben wij niet de tour gedaan en zijn op het schip gebleven).Let goed op je bagage wanneer je op het schip zit, op het schip zitten veel muizen die dwars door je tas naar eten zoeken. Hang alle tassen met voedsel hoog op. In onze day-pack zit nu een een gat als souvenier.

Bij aankomst in Yichang staan er vele taxi's klaar om je voor 5 yaun (2 pers.) naar een hotel te brengen. Wij hebben nog geprobeerd om direct met de trein verder te gaan maar het station is gesloten van 20:00 tot 06:00. Wel gaan er 's nachts nog busjes naar Wuhan. Wuhan ligt zo'n 4 uur rijden van Yichang de trein richting Shenzen en Hongkong komt door Wuhan.

Hotel Yichang

Wij verbleven in een van de hotel in een straat een blok ten zuiden van het trein station, kosten 140 yuan voor een double.

Vervoer

Vanuit Yichang zijn we doorgereist naar Guangzhou en zijn via Shenzen naar Hongkong gegaan, kosten voor een trein ticket naar Guangzhou was maar liefst 320 yuan p.p. een duurde 24h.

HONGKONG

Hongkong is een echte mega-stad, de eerste paar uur moesten wij erg wennen aan de stad, erg druk en veel auto's etc. maar na een halve dag begonnen we van Hongkong te genieten! Alles is tweetalig, georganiseerd en schoon. Je kunt er alles krijgen en er zijn voldoende sights om je een paar dagen zoet te houden. Hongkong is trouwens meer een land dan een stad. Er zijn plekken waar ongerepte natuur is. Eigenlijk is alleen Central District het Hongkong zoals wij dat kenden van tv. Vele wolkenkrabbers, zakenlui en dure auto's. Wij hebben ook een klein beetje de andere kant van Hongkong opgezocht. Hongkong is nu chinees maar als je gaat bij Hongkong nog altijd een grens over. Je chineese single-entry visum verloopt wanneer je Hongkong binnen gaat. Wil je weer terug naar China dan moet je weer een nieuw visum kopen. Weet je op voorhand dat je vanuit China naar Hongkong gaat en weer terug vraag dan een Multiple-visum aan bij de Chinese ambasade.
 

Sights

Naast de "gebruikelijke" sight zijn wij naar een van de vele eilandjes geweest. Dit is de moeite waard. De eilandjes zijn rustig en doen een beetjes Grieks aan. Je kunt er heerlijk zwemmen en op een strand liggen welke wij helemaal voor ons zelf hadden, heerlijk (in het weekend schijnt het er vol te liggen met mensen uit Hongkong). Ook het bezoeken van de verschillende markjes is erg leuk, ze verkopen werkelijk alles. Vooral Bart vond de vele gadget's die ze op straat verkochten erg gaaf (bv. mini camera's, "spy-kits" etc etc.)

Vervoer

Wij kwamen vanuit Yichang in Guangzhou. Vanuit Gangzhou zijn we vanaf de long-distance busstation naar Shenzen gegaan. De bussen zijn luxe airco-bussen met stewardessen en gratis flesjes water. De trip duurde zo'n 1,5h en kosten 60 yuan p.p. Shenzen ligt op de grens met Hongkong en je kunt hier dan ook de grens overlopen.

Let op er zijn twee grens overgangen! Lok Ma Chau en Lo Wu.De bus vanuit Guangzhou stopt als eerste in Lok Ma Chau, deze is meer ingericht voor het gemotoriseerd verkeer en er zijn weining faciliteiten voor de niet gemotoriseerde reiziger. Het beste kun je de overgang van Lo Wu nemem. Blijf in de bus zitten totdat je bij het treinstation bent. De overgang is namelijk naast het treinstation en long-distance busstation. Je loopt hier de grens over. Het voordeel is dat je hier alle faciliteiten als banken, CIRRUS-ATM's (al weigerde hij onze euro-pas)hebt. Ook de trein naar central HongKong vertrekt vanaf hier. De KCR vanaf de grens naar Kwoloon kost 30 HK$.Mocht je toch in Lok Ma Chau belanden (zoals wij :-) ), er is een shullte voor 10 yuan naar de "Hongkong immigration". Eenmaal aan de andere kant, kun je met een busje naar het dichts bijzijnde metro-station. Heb je nog geen HK$ betaal de chauffeur dan in yuan. Als je eenmaal op een metro station bent kun je wel pinnen.

Het openbaar vervoer in Hongkong is erg goed en redelijk goedkoop. De metro heeft een goed uitgebreid netwerk en ook de ferry's zijn een goed alternatief. Prijzen zijn afhankelijk van de afstanden (wij betaalden meestal maar zo'n 1 - 3 HK$ p.p voor een ritje).

Hotel

Er zijn maar twee echte budget plekken in Hongkong in de wijk Kowloon. Micador & Chungking Mansion beide aan Nathan road en niet ver van elkaar. Wij sliepen in Hotel Man Hing Lung voor 150 HK$ in een double met een gedeeld douche & toilet.

Eten

De prijzen in Hongkong zijn europees, maar je kunt er wel alle voedsel van de hele wereld krijgen. Vaak kun je gratis een half uur internetten bij een comsumptie (bv een kopje koffie).

YANGSHOU

Yangshou is een leuke plek even onder Guilin en is beroemd om zijn Karst-gebergte. Het is wel een echte backpackers plaats. Wij zijn vanuit Hongkong direct naar Yangshou doorgestoomt.

Sights

De omgeving is de nummer 1 sight, het karst gebergte is wekelijk fantastisch. Huur een fiets (10 yuan) en fiets bv richting Moon-Hill onderweg heb je mooie panorama's en vergezichten. Moon-hill is een berg met een "gat" er in. Je kunt naar boven klimmen om in het gat te staan en je kunt zelfs helemaal naar de top van de berg. Vanaf hier heb je werkelijk een fantastisch uitzicht over het gebied rondom Yangshou.

Vanuit Yangshou worden en verschillende fietstochten aangeboden door locals. Deze leiden je dan o.a door de rijstvelden en je eet vaak in het geboortedorp van de gids. Zo'n fiets trip kost zo'n 50 yuan p.p. (wij hebben enkele positieve verhalen gehoord) Verder kun je veel grotten bezoeken a la Indiana Jones. Dit betekend dus veel modder glijden en nat worden, schijnt erg leuk te zijn.Meegaan met een aalscholvervisser of een boot tochtje over de rivier behoren ook tot de mogelijkheden.

Vervoer.

Vanuit Hongkong zijn we eerst naar Shenzen gegaan via de grens overgang bij Lo Wu (deze ezels stoten zich geen tweede keer :-) ) Bussen naar Yangshou vertrekken vanaf een busstation (long distance busstation) net buiten Shenzen. Bus 7 brengt je voor 1 yuan naar het busstation toe. Er vertrekken vele bussen naar Yangzhou. De trip duurt zo'n 15h dus let even op wanneer je vertrek of hoelaat je in Yangshou aan wilt komen. De sleeperbus kost 122 yuan p.p
 

Hotel

In Yangshou zijn de meeste hotels en Guesthouse gelegen rond of aan de weststreet. Wij verbleven in het erg schone Sihai Fandian in een double met een gedeelde douch en toilet 30 yuan.

NANNING

Op weg naar Kunming hebben we een tussenstop gemaakt in Nanning. Vanaf Guilin vertrekken er treinen naar Kunming maar deze zijn meestal al vol. Vaak is het makkelijker om via het zuiden (Nanning) te reizen. Hier ligt een redelijk nieuwe lijn die Nanning met Kunming verbindt. Er rijdt o.a. een moderne electrische trein tussen Nanning en Kunming.

Hotel

Wij verbleven voor 50 yuan in een basic double in het Yingbin Fandian tegen over het treinstation.

Vervoer

Op weg van Yangshou naar Kunming hebben we als volgt gereist. Yangshou => Guillin, een uurtje met de bus voor zo'n 8 yuan p.p. Daarna met de trein naar Nanning , 7h, 50 yuanp.p. voor een hardseat. Nanning => Kunming hebben we met de trein gedaan zo'n 14h voor 120 yuan (hardsleeper)

Internet

Internet cafe's stonden niet vermeld in de LP. Ondertussen zijn ze er wel. Er zijn er verschillende te vinden aan o.a. in Tian Tao Lu op nr. 18 zit "made in 16" en ook rond nr. 29 zitten er een paar. Kosten 2,5 yuan per uur.

KUNMING

Kunming was voor ons de stad die we in hoofdzaak bezochtten om een visum te regelen voor Laos. Een belangrijke sight rond Kunming is het stone-forest.

Sights

De stad zelf is niet zo schokkend. Het is een rustige relaxete stad. Het ronddwalen over de bird & flower market is leuk. Let vooral eens op het deel waar ze alleen maar game-boys en aanverwante artikelen verkopen.Het stone-forest is leuk en erg apart om te zien wat de natuur allemaal in petto heeft. Helaas was het op de dag dat wij er waren regenachtig maar desalnietemin was het zeer de moeite waard.Ons hotel in Kunming (het camilla hotel) had een gratis shullte van het hotel naar het treinstation. In het busje kon je een treinretourtje voor 30 yuan (exact het zelfde als bij het stationsloket)naar Shi Lin kopen. Je gaat met een "supper-luxe-electro-trein" in zo'n 1,5h naar Shi lin. In de trein treden nog een paar "minoritys" op. Ze zingen door een krakende megafoon. In de trein kun je ook alvast het entree kaartje kopen voor het park, een stevige 80 yuan p.p ! (er is zo waar een studenten korting, deze betalen 55 yuan p.p. Bijna alle ID gelden als "studentenpas", behalve een paspoort en hollandsrijbewijs, gewoon proberen iets met foto te tonen).In het park is er een soort route langs verschillende bergvormen uitgezet. Vooral leuk, en een hoog avonturengehalte, is een klim naar Lotus-peak, erg leuk probeer maar :-)

Geld

Er is o.a een CIRRUS ATM aan Beijing lu zo'n 250 meter na de kruising met Huan cheng Nanlu

Hotel

Wij verbleven in het Camilla hotel. Een goedkope plaats om te slapen en het Laos Consulaat is in het zelfde gebouw gevestigde. Wij betaalden 30 yuan p.p voor een driepersoons dorm.Het Camilla hotel heeft een erg goed en goedkoop onbijt buffet voor maar 10 yuan!

LIJANG

Lijang is volgens ons de plek waar de chinese tourist heen gaat voor z'n huwelijksreis en dat zijner nogal wat. De meeste toeristen komen naar Lijang voor "de oude stad". Dit deel van Lijang bestaat uit houtenhuisjes en kleine steegjes met vele kanaaltjes.

Sights

Naast de stad zelf is het black dragon pool park wel nummer 2, dit is een van de meest gefotografeerde plekken in Yunnan. Op heldere dagen is het plaatje ook wel erg mooi. De met sneeuwbedekte bergtop op de achtergrond, het meer met het tempeltje op de voor grond.Het is ook leuk om naar de top van Elephants hill te lopen. Je hebt hier een goed zicht over de stad en het omliggende landschap.In de omgeving kun je ook aaridg fietsen bv naar Baisha, de woonplaats van de "beruchte" Dr. Ho. De docter is aardig over het paard getild door de westerse media en drommen westerse toeristen bezoeken nu zijn "praktijk". Wij kwamen hem in de straten van Baisha tegen.Op de toute richting en voorbij Baisha liggen nog een aantal kloosters.

Vervoer

Vanuit Kunming zijn we met een luxe Yunnan express bus naar Lijang gereden. Let op, in Kunming is het express long distance busstation NIET direct naast het trein station maar ongeveer 500 meter naar het centrum aan je rechterhand. Er staat een hoge toren met de naam van het busstation. Een Yunnan express van Kunming naar Lijang kost 133 yuan p.p en duurt zo'n 9,5h en geen 8h, zoals ze beweren. In de bus draaien ze "fantastische" chinese knock films. Tevens is er een lunch en een fles water in de prijs inbegrepen. En natuurlijk niet te vergeten een mooie pen na afloop van de busrit.Het long-distance busstation is schuin tegen over het Mao-sqaure. Dit is waarschijnlijk een ander busstation dan waar je aankomt vanuit Kunming of Dali. Er zijn twee verschillende ticket office's. Wij kochten ons kaartje naar Zhongdian in het "Lijang-luxurious-busstation".

Hotel

Wij hebben in het Dongba house geslapen, voor 40 yuan hadden we een double. Internet gebruik in het guesthouse was 4 yuan per uur voor gasten ipv 8 yuan. Het enige min-puntje was dat ze maar een douche en toilet hebben en deze beneden naast de keuken is.

Eten

Er zijn verschillende goede eetplekken in Lijang. Een van de plaatsen die ons is bij gebleven in het sun roof cafe (oid). Ze hebben er in ieder geval heerlijke "dutch-apple-pie". Niet duur en erg lekker (8 yuan voor de pie en 6 yuan voor een grote mok goede koffie. En na afloop hoef je in ieder geval voorlopig niet te eten.

ZHONGDIAN

Dit plaatsje ligt in het noorden van Yunnan dicht bij de grens van Tibet. Het toerisme in het stadje neemt nu geleidelijk toe mede omdat er nu vluchten vanuit Zhongdian naar Lhasa gaan (2400 yuan).

Sights

Naast de ligging van het stadje is de grootste trekpleister toch wel het Songzalin Si Klooster. Dit is een Tibetaans klooster met enkele honderdenmonniken. Je kunt naar het klooster met bus 3 vanuit de stad of te voet in ongeveer een uurtje.Het klooster vraagt een entree van 10 yuan p.p en je kunt dan het kloostercomplex van buiten en binnen bekijken. Je mag zelfs in het klooster omhoog om via de zolder naar het dak te gaan. Vanaf het dak heb je een mooi zicht over de omgeving en het centrale plein voor het klooster.Tussen 10:00 en 12:00 starten er verschillende ceremonies. Het is erg leuk om deze te bekijken en samen met de mensen een "praatje" te maken.

Vervoer

Vanaf Lijang zijn we in een mini-busje met zo'n 12 personen in 5h naar Zhongdian gereden. De bus was geen Yunnan express, maar die rijden wel op de route. De prijs voor een busticket was 27 yuan p.p.Op het station van Zhongdian word je door de PSB speciaal gewaarschuwd voor zakkenrollers !

Hotel

Wij verbleven in het Tibet hotel, een schoon en net hotel. De kamer koste 50 yuan en we deelden de douche en toilet (alleen warm water tussen 19.00 en 23.00 uur). Er zijn electrische dekens in de kamer aanwezig. Iets wat erg lekker was tijdens de koude november nachten.Op weg naar het klooster zagen we een Tibetanian B&B. Jammer dat dit niet in de gids stond, het leek ons namelijk erg leuk om daar te overnachten. Later kwamen we mensen tegen die er geslapen hadden en waren erg enthausiast over de plek.

Eten

Het ontbijt in het tibet hotel was wat karig en daarom in verhouding erg duur. Het tibet cafe aan de hoofdstraat is een redelijke plek om te eten maar is redelijk duur. Het twee huizen noordelijker gelegen "no-name"-restaurant is eigenlijk veel beter en een stuk goedkoper.

Internet

Er zijn redelijk veel internet cafe's in Zhongdian. Een goede plek met een snelle verbinding is het China telecom centre, voor 6 yuan per uur. Anderen zijn wat langzamer maar goedkoper 4 yuan per uur.

DALI

Na Zhongdian zochten we het warmer weer op in het zuiden en zijn vertrokken naar Dali.Dali is een leuk plaatsje aan het meer. Je kunt hier wel een paar dagen zitten. Wij hebben o.a. een wandeling gemaakt in de bergen achter Dali en hebben een dag-trip gemaakt naar een Yi dorp en een lokale markt in de omgeving.

Sights

Wat wij erg leuk vonden in Dali was een trip naar de Zhonghe Si temple op de berg achter Dali. Wij hebben de volgende route gevolgt (bedankt Henriette voor de tip).Wij zijn met de stoeltjeslift naar boven gegaan, naar de Zhonge Si temple. De stoeltjeslift kost 28 yuan naar boven (ticket verkopen ze voor 25 yuan in de stad). In Dali noemen ze de stoeltjes lift een "rope-way" en hij ligt zo'n 1,5 km ten noorden van Dali, net achter de drie pagoda's.Vanaf de temple zijn we richting het zuiden over de zgn. cloud way gelopen. Een erg mooie route langs diepe kloven en hoge bergen maar over een redelijk te belopen pad.Onderweg kun je voor 2 yuan p.p nog naar de "berg-altaren" Feng Yan Dong & Long Yan Dong welke wij de moeite waard vonden. Dit omdat dit iets was wat wij niet verwachtten te zien. Het zijn twee kleine altaren die tegen de bergwand gemaakt zijn, je vraagt je af hoe.Ongeveer halverwege het pad kom je langs een grote "water-slide". Het water glijdt hier over de kale rots omlaag. De plek is een beetje moeilijk te vinden, maar op een gegeven moment kom je in een bocht een groot aantal paarden tegen. Hier volg je het pad omhoog.Na zo'n 10 km lopen kom je bij de gondelbaan uit (een ticket omlaag kost 50 yuan). Bij de gondelbaan kunt je nog een klein stukje doorlopen en dan kom je bij een kloof uit. Wij zijn bij de gondelbaan naar beneden gelopen. Als je naar het water loopt kom je vanzelf op het pad terecht welke naar beneden lijdt.

De totale trip is erg leuk en neemt ongeveer 8-9 uur in beslag zeker als je onderweg van alles gaat bekijken. Hou bij het laatste stuk van de afdaling links aan en je komt op ongeveer 1 km van de zuid poort van Dali uit.Vanuit Dali hebben we via Jim's cafe een tour gemaakt naar een grote markt en een Yi dorp in de omgeving van Dali. De was erg de moeite waard. Bij de prijs zit tevens een erg lekkere lunch inbegrepen. Jim woont nu samen met de Nederlandse Herriette, die haar eigen reisorganisatie heeft en o.a. dit soort tour regelt. (www.china-travel.nl) De drie pagado's van Dali zijn een echte "tourist-trap" de entree is 32 yuan, hebben we niet gedaan. Verder kun je bij bijna elk geusthouse een tour regelen naar markten en kleine dorpen in de omgeving. Ook paardrijden behoord tot de mogelijkheden. Hotel Onze slaapplaats was het No. 4 Geusthouse. Wij sliepen in een nette double met TV en zonder eigen douche en toilet voor 50 yuan. Internet en gebruik van de was machine was gratis.

Vervoer. Wij zijn vanaf Zhongdian met de bus naar Dali gegaan. Een ticket kostte ons 44 yuan p.p en de reis duurde zo'n 8 uur.Vanaf Dali zijn we naar Jinghong gevlogen. Vliegtickets zijn redelijk makelijk te verkijgen. De vlucht van Dali naar Jinghong kostte ons 520 yuan p.p. Het vliegveld ligt zo'n 45 min van Dali en een taxi er naar toe kost 70 yuan. Op het vliegveld is niets te beleven en wanneer je ongeveer 1 - 1,5  uur van te voren aanwezig bent ben je mooi optijd. De airport tax voor binnenlandse vluchten is 50 yuan p.p

JINGHONG

Wij hebben Jinghong alleen maar aangedaan omdat ons vliegtuig er landde. Bij aankomst op het vliegveld staan er verschillende "hotel" busjes passagiers op te wachten. Voor 4 yuan p.p brengt zo'n busje je naar een hotel. Wij kozen het Banna hotel omdat deze dicht bij het busstation naar Ganlanba lag. Nadat we bij het Banna hotel waren gearriveerd zijn we de poort van het hotel uitgelopen en zijn we naar het busstation gelopen.

Vervoer

Het "pickup busstation" ligt een blok verwijderd van het Banna Hotel. Loop van het Banna hotel schuin de weg over (noordwaarts) en loop door de "Myanmar market". Aan het einde ga je links af en loop je ongeveer zo'n 500 meter. "Ergens" aan de linkerkant staan dan allerlei pickup busjes.De trip van Jinghong naar Galanba kost zo'n 6 yuan en duurt zo'n 1 - 1,5 uur.

GANLANBA

Wij kozen als stop in het zuiden van China de plaats Galanba. De plaats is niet veel bijzonders maar ligt rustig naast de Mekong. In de omgeving heb je ernorm veel kleine dorpjes waar je naar toe kunt lopen of fietsen. In de naaste omgeving van Ganlanba zijn veel rubberplantage's en wanneer je dit nog nooit hebt gezien is dit best de moeite waard.

Sights

Ganlanba moet het vooral hebben van zijn rustige ligging en omgeving. In Ganlanba is een "Minority-park". Het is een soort disneyland achtig park waar de Chineese VVV een aantal minderheden in heeft gestopt zodat de toeristen (vooral de Chineese zo kunnen bekijken). Wij zijn hier niet naar naar binnen gegaan. Entree voor het park is 20 yuan.De omgeving van Ganlanba is erg mooi. Voor vele tips raden we je aan om de gastenboeken te lezen in het Sarla restaurant en het Olive restaurant. Deze staan boordevol "niet in de lonely-planet vermelde tips".Fietsen huren in Galanba kost zo'n 10 - 15 yuan per dag.

Hotel

Wij sliepen in het Sarla restaurant. Dit restaurant heeft een paar basic kamers met matrassen op de grond en een klamboe erboven. WC en douche zijn gezamelijk en is naast de keuken van het restaurant. Wij betaalden 20 yuan voor een "double". Tegenover het Olive restaurant schijnt ook nog een geusthouse te zitten. Dit guesthouse heeft geen naam. Je kunt hierover informatie krijgen bij het Olive restaurant. Het Ganlanba hotel is een wat duurdere mid-range optie om te overnachten.

Vervoer

Ganlanba heeft geen echt busstation maar een plek aan de hoofdweg naar Mengla waar alle bussen stoppen. Het Sarla restaurant ligt aan de weg naar Mengla. Wanneer je t.o. het restaurant aan de weg gaat staan, en zwaait naar iedere bus richting Mengla, dan kun je daar gewoon instappen en hoef je niet naar de officiele opstapplaats te lopen.De trip van Ganlanba naar Mengla duurt zo'n 3,5h een kost 25 yuan p.p

MENGLA

Mengla is de grooste stad in China voor diegene die op weg zijn naar, of komen van, Laos. Omdat we doorgingen naar Laos zijn we na aankomst in Mengla meteen doorgegaan naar Mohan de grensplaats met Laos.

Vervoer

De bussen vanuit Mengla naar Mohan vertrekken vanaf een ander bustation dan diegene waar je aankomt vanaf Ganlanba (en/of Jinghong). Het tweede busstation ligt zo'n 15 min. lopen richting het zuiden.Het busritje van Mengla naar Mohan duurt zo'n 1,5 h en kost 12 yuan p.p.

MOHAN

De Chineese grensplaats met Laos. Omdat we rond 15:00 aankwamen in Mohan hebben we hier overnacht. Er zijn aan deze zijde van het grens verschillende hotels.

Hotel

Wij sliepen in het Mohan Hotel voor 40 yuan in een double. Het hotel ligt zo'n 10 min. lopen vanaf de grens.De grensovergang naar LaosDe grens met Laos gaat om 08:30 open. Om 08:15 houden de Chinesen kun "flag-rising" ceremonie, een beetje een stuntelige vertoning die ze waarschijnlijk voor hun opperbevelhebber moeten uitvoeren, leuk om mee te maken.Zodra je de grens overbent stap je in een busje die je voor 3 yuan naar Laos brengt.Wij waren nogal verbaast dat het in Laos een uur vroeger is dan in China, ipv later zoals zowel de LP als de rough guide vermelden. Wanneer je in China de grens om 08:30 overgaat is het in Laos dus 07:30. De eerste bussen vanuit Laos (Boten) richting Nam Tha of Udomxai vertrekken tussen 10:00 - 10:30.In Boten is in tegenstelling tot Mohan (China) NIET veel te beleven en wij hebben er absoluut GEEN hotels of guesthouses gezien.