Make your own free website on Tripod.com

MYANMAR

VISA

Een 28 dagen tourist visa kost $30 (in Bangkok 850 baht) en een business visa voor 3 maanden kost $ 35.De procedure duurt in Bangkok 24 uur en je moet zorgen dat je voor 11:00 bij de ambassade binnen bent anders heb je grote kans dat je 's middag terug kunt komen en je de volgende dag pas je paspoort terug krijgt. Wil je langer dan 28 dagen in Myanmar blijven dan kan dat makkelijk, je betaalt voor het aantal dagen wat je over je visum gegaan bent $3,=.

GELD

Dollars is het makkelijkste betaalmiddel in Myanmar, je kunt in Myanmar de dollars omwisselen in Kyat. De beste koers krijg je in Yangoon voor $100 biljetten. De Bogyoke Aung San Market is een van de beste plekken, je word er vanzelf aangesproken en het is relatief "safe"Vraag eerst even rond naar de koers voordat je je geld wisselt De koers was in jan 2002 1$ = 710 Kyat, 1 FEC = 670 Kyat.

FEC

Bij aankomst op de luchthaven moet je eigenlijk $200,= p.p. omwisselen in 200 FEC (Foreign Exchange Certificates). De regering krijgt op deze manier harde valuta in handen. Wanneer je vraagt hoef je als stel maar $ 200 om te wisselen, je geeft ze "gewoon" $5,=.FEC's maken het leven in Myanmar niet moeilijker of makkelijker, je kunt ze gebruiken voor airporttax, hotels en entree gelden. Wel is het zo dat de wisselkoers voor FEC wat lager ligt dan voor dollars. 400 FEC krijgen twee personen (backpackers) in 28 dagen net op.

VERVOER

Voor het vervoer in Myanmar betaal je altijd voor het volledige traject, ligt je bestemming halverwege dan heb je "pech" je moet de volle pond betalen. Ook voor de verdere reis geld weer dat je voor het hele traject betaalt.

MEENEMEN !!!

Neem vanuit Nederland de gratis parfum monsters mee, de souvernir verkopers bij de verschillende sights willen deze graag ruilen tegen souvenirs. Ook "entree gelden" kun je betalen met parfum of iets dergelijks.

VAN EN NAAR MYANMAR

Tot op heden mag je nog niet over land Myanmar in. Het is alleen toegestaan om vanuit Mae Sot en Mae Sai, Thailand voor een dag naar Myanmar over te steken.Je moet dus Myanmar invliegen

Het goedkoopst is de BIMAN vlucht van Bangladesh airlines voor $120,= retour van Bangkok naar Yangoon. Het is echter ook mogelijk om vanuit Chiang Mai te vliegen met Air Mandalay voor $ 130,= retour naar Yangoon of andalay.

Een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Yangoon kost 3500 kyat of $5,=. Vanaf het centrum naar het vliegveld kost een taxi 1500 kyat. De airport tax vanuit Myanmar is 10 $ of FEC.
 

Accomodatie

De hotels en guesthouses leveren meestal een ontbijt bij de kamer, erg handig. Het beste ontbijt kregen we in het White house hotel in Yangoon. De hotels en Guesthouses kun je altijd in dollars en FEC betalen en soms in kyat (vooral de goedkopere)

ROUTE

de route die wij in 28 dagen door Myanmar afgelegd hebben is: Yangoon => Kyaitko => Bago => Nyaungshwe (Inle lake) => Pindaya => Kalaw => Mandalay => Pin U L win => Hsipaw => Mandalay => Bagan => Pyay => Ngapali
beach => Yangoon

YANGOON

De hoofdstad van Myanmar en een drukke aziatische stad. De stad lijkt op het eerste gezicht een klein beetje op een Indische stad.

HotelMother land Inn 2, $3,= pppn in een dorm of $8 voor een double. White house, kamers van $3 t/m $12, incl. een gigantische buffet ontbijt de grootste van heel Myanmar.

Sight

De grote met goud bedekte Shwedagon Pagode is erg mooi. De tempel is bijna 100 meter hoog en is de meest heilige tempel van Myanmar. Vooral bij zonsopkomst of ondergang is de plek erg mooi. Entree is 5 dollar of FEC

De Bogyoke Aung San Market, een grote levendige markt, wel veel souveniers maar kijk je even verder dan kun je ook andere zaken vinden.In de buurt van de markt kun je goedkoop DVD en CD's kopen.

Botataung Pagode

De pagode met een spiegel doolhof, gratis entree.

Eten

Bezoek het OSAKA restaurant aan 32th street net naast de SULE-pagoda, ze hebben overheerlijke fruit-juices en verrukkelijk eten.

Vervoer

Bussen voor Bago en Kyaikto vertrekken vanaf het Hsimmalaik buscentre een taxi en naar toe kost 700 kyat.

Bus, Yangoon => Kyaikto, 1000 kyat p.p., 5h

KYAIKTO (en Kinpun)

De plaats om de bijzondere "balanceerende" rots-pagode te zien. De meeste backpackers verblijven in het plaatsje Kinpun, de "base village"

Hotel????? guest house, 1000 kyat voor een basic double, zonder ontbijt.

Sights

De rots is waar iedereen voor komt, verder is er niet veel. Het is erg mooi om de zonsondergang bij de rots te bekijken. Vanaf Kinpun gaat er een (overvolle) pick-up truck voor 200 kyat p.p naar boven en de rit duurt zo'n 3/4h. De truck mag niet helemaal naar boven en zet je ongeveer op 2 km. voor de top af. Het laatste stuk moet je lopen, reken op zo'n 1/2 - 3/4h lopen over een soms zeer steile weg.

De laatste pick-up truck gaat rond 18:00 terug (Dit is echt de laatste, sommige backpackers zijn boven op de top "gestrand", hotels daar kosten min. $20,= !!). De rit terug kost 150 Kyat.

Entree is 6 dollar of FEC

LET OP !!

De rit naar boven gaat per pick-up truck, ze stoppen de truck overvol met mensen. Je zit absoluut niet comfortabel, maar achteraf is de rit erg gaaf.

Vervoer

Bus Yangoon => Kyaitko, 1000 kyat p.p. 5h

Bus Kinpun => Bago, 1500 kyat, 3,5 h

BAGO

hebben we bezocht op doorreis naar het Inle-lake.

Hotel

We hebben niet in Bago overnacht. Een goed hotel schijnt het Emperor Hotel te zijn vanaf hier vertrekken o.a. de bussen naar o.a. het Inle-lake (een van de beheerders heeft voor een Nederlandse reis organistaie gewerkt). Je kunt je hier douchen voor dat je aan de lange busreis begint.

Sights

In Bago is de liggende Budha een bezoekje waard.

Vervoer

Bus, Bago => Inle lake (Nyaungshwe), 2500 kyat, 16h.(Onze bus was goed en luxe, type bussen naar Spanje/Italie, en we konden redelijk slapen)

INLE LAKE / NYAUNGSHWE

Het dorpje Nyauangshwe ligt direct aan het meer en is de plek waar iedere inle-lake tourist overnacht.

Hotel

Joy-hotel, $7,= voor een double emet eigen douche en toilet. Kamers zijn er ook voor $5 maar dan met een gezamelijke douche en toilet.De Remember Inn is ook een leuk alternatief, doubles zijn $5,=.

Eten

De pan-cake kingdom heeft heerlijke shakes en natuurlijke pannekoeken !!.

Sights

Het meer !! Je kunt een heerlijke boot trip over het meer maken. Je chartert een boot waar zo'n 8 personen in kunnen. De prijs varieert met de dollars koers maar was in Jan. 2002, 3500 kyat voor de hele boot, met een paar mede passagiers is de prijs zeer redelijk.De boot brengt je naar verschillende site's in en langs het meer. Zo is er een floating market, de beroemde vissers en de drijvende tuinen. Ook zijn er erg veel "winkeltjes" op het meer, sommigen zijn leuk anderen niet, er is nooit een hassle bij de shops en wil je niets kopen dan is dat oke !.

Een beetje bizar in "the jumping cat monastry" een klooster op het meer waar de monikken verschillende katten het springen door een hoepel hebben aan geleerd, erg apart.De entree tot het meer is 3 dollar of FEC p.p. en dit moet je betalen wanneer de boot het meer op gaat.

Fietsen, je kunt ook heerlijk in de omgeving fietsen. Huur een fiets voor 500 kyat per dag tegen over het Hunpin Hotel, en je kunt heerlijk door de rijstvelden en naar marktjes fietsen.

Vervoer

De toegang naar het Inle-lake/ Nyaungshwe ligt bij de kruising van shwengyuang, hier word je afgezet met de bus en vanaf hier moet je met een pick-up naar Nyaungshwe zo'n 13 km verder op. De pick-up trip kost "normaal" zo'n 50 - 100 kyat p.p. maar soms drijven ze de prijs op to 300 kyat.

PINDAYA

Deze plaats is beroemd om z'n grot vol met buhda beelden.

Hotel

Goedkope accomodatie was in Jan. 2002 niet aanwezig.Myit Phyar Zuw Gsi Hotel, 12 dollar of FEC voor een double.

Soms heeft Mr. U Myint Thaung van de Old home Shop een kamer vrij waar touristen kunnen overmachten.

Sights

De grot is erg mooi en bezoek meer dan waard, de grot bevat honderden budha beelden.Entree tot de grot is 3 dollar of FEC (een fotocamera permit kost 500 kyat)

Bookshop

Pindaya heeft een heuze toeristen bookshop. The old home shop, heeft een gestaag groeiende collectie boeken. De eigenaar is door de regering "met pensioen gestuurd" en moet op deze manier wat extra verdienen. Hij is erg vriendelijk en geeft travel-info.

Vervoer

Vanuit Nyaungshwe.Naar Shwengyuang, pick-up, 100 kyat p.p., 1/2 h van Shwengyuang naar Aungban,pick-up, 400 kyat p.p (te veel !!), 2h.van Aungban naar Pindaya, pick-up, 150 kyat (heen) 200 kyat (terug), 1,5h

KALAW

Een oud Brits "Hill-station" en een leuke plaats voor wandelingen.

Hotel

Golden Lilly guesthouse, 6 dollar of FEC voor een double.De naast gelegen Golden Kalaw hotel is een goed alternatief, soms vol met groepen.

Eten

Het everest Napali Restaurant heeft erg lekker eten, een echte aanrader.

Sights

In het midden van het dorp staat een met "spiegeltjes" bedekte paya, die het langs lopen waard is.Verder zijn er vele thee-huizen waar je heerlijk thee en koffie kunt drinken en een koekje of cake kunt eten. Bij de thee en koffie huizen zetten ze een bak of schaal met koekjes op je tafel, wat je opeet moet je betalen.

Wandeling

Wij hebben met de Broer van Lilly, Robin, een wandeling gemaakt. De trip is erg leuk en vooral gericht op de natuur. De dorpjes die je bezoekt zijn leuk maar niet zo spectaculair als bv. Sapa in Vietnam.Vooral de lunch-stop bij de "medicijn man" is erg apart, hij heeft voor elke kwaal wel een "medicijn". Naar eigen ervaring helpt het "verhoudsheid" medicijn echt.De wandeling kost $5 p.p.p.d. Meerdaagse "treks" zijn ook mogelijk.

Vervoer

Van Pindaya naar Aungpan, pick-up, 200  kyat, 1,5h Van Aungpan naar Kalaw, taxi, 1500 kyat, 3/4h (helaas hadden wij pech, tijdens ons bezoek had de regering alle "dag bussen" gevorderd voor een propaganda meeting voor de locals. Transport was op deze dagen erg moeilijk)

MANDALAY

De 2e grote stad van Myanmar. Het Mandalay fort domineert het centrum van de stad.

Hotel

AD1-hotel, 6 dollar of FEC voor een double. (de kamers gericht op de pagade worden van 04:00 am - 07:00 am "getrakteerd" op gebeden via een gigantische luidspeker praktisch naast het hotel) Nylon hotel, 6 dollar of FEC voor een double.

Sights

De Zegyo-market is leuk om te zien, meer interesant vonden wij de markt rond-om het Zegyo complex. De Mahamuni Paya is erg mooi en zeker een aanrader om te bezoeken. Rond-om de paya zijn verschillende shops die alles verkopen op het gebied van de budistische religie. Zoek vooral de beelden vanuit Angkor Wat complex (Cambodia), die de Burmezen in de 15e eeuw vanuit Thailand meenamen. entree is 4 dollar of FEC

Mandalay fort

Zijn wij niet naar binnen geweest, maar in het park is een military-amusment-park, voor 50 kyat kun je op, in en door allerlei oorlogtuig. De entree van 4 dollar of FEC vonden we te veel.

Mandalay hill

Eigenlijk een heuvel met een paya er boven op. Niet echt bijzonder. Het er vooral bij zons ondergang erg druk, op andere tijden is het nagenoeg uitgestorven. Entree is 6 dollar of FEC

Kuthadaw Paya

De 730 tempeltjes vormen het grootse boek ter wereld Entree 5 dollar of FEC (samen met Sandamuni Paya welke niet echt het bezoeken waard is)

The ancient city's

Eigenlijk meer een "verzameling" oude paya en tempels.

Ava

Wij vonden vooral Ava het leukst.De sights bij Ava liggen ver uit elkaar en het zien van de sights is leuk per paardenkar (800 - 1000 kyat/kar). Entree 4 dollar of FEC

Sagaing

Was op een tempel na niet echt de moeite waard is kun je best missenVonden wij de entree van 4 dollar of FEC niet waard.

Amarapura

Vooal leuk ivm de 1,2 km houtenbrug.Entree gratis !!

Mingun

niet geweest, maar naar horen zeggen wel leuk, vooral ivm de trip er naar toe.

Vervoer naar de Ancient cities Budget: Bus nr. 8 rijd langa Ava, Sariang & Amarapura."Relax-option" huur een pick-up voor 6000 kyat voor de dag en bezoek Ava, Sariang en Amarapura

The Mandalay Marionettes

Leuk om te zien een 1 uur durende voorstelling, entree 3 dollar of FEC.

Moustach Brothers Comedy Troupe

Iets meer "politiek correct" om te bezoeken maar je moet van de soort humor houden.

Vervoer van Kalaw naar Mandalay, bus, 1400 kyat p.p., 7h. Aankomst in Mandalay is bij het high-way bus station, zo'n 4 km buiten de stad, een pick-up naar het centrum kost zo'n 500 - 600 kyat.

PIN U LWIN

Een oud Brits-hill-station, met kleurrijke koetsen en koloniale gebouwen.

Hotel

Golden dream hotel, 6 dollar of FEC

Sights

De Anisakan & Pwgkauk watervallen. Fietsen in de omgeving, huur fietsen bij het golden dream hotel voor 50 kyat/h.

Vervoer

Van Mandaly naar Pin U Lwin, pick-up, 300 kyat, 2,5h

HSIPAW [spreek uit als : siepooe]

Een "back-packers" oord in wording, erg relaxed. Heerlijk wandelen in de omgeving

Hotel

Mr. Charles Guesthouse, 2800 kyat voor een double met gezamelijke douche en toilet of 8 dollar of FEC voor een double met eigen douche en toilet. Dit guesthouse heeft erg veel sfeer en is heerlijk relaxed. Mr. Charles heeft iedere dag een "gratis" wandeling in de omgeving of een goedkope tour naar verder gelegen sights.

Sights

Shan Palace

Het woonhuis van de vrogere shan prins, die spoorloos is verdwenen, het neefje van de prins woont nu in het huis en houd soms (erg lange > 7 h) gesprekken met toeristen. Hij laat je niet gaan voodat hij is uitgesproken. De tours van Mr Charles zijn erg leuk, ga mee een relax en leer wat van het leven in Myanmar !!

Vervoer

Van Pin U Lwin naar Hsipaw, bus, 1000 kyat, 5hVan Hsipaw naar Mandalay, bus, 1200 kyat, 7h

BAGAN

Een van de "wonders of Asia" de plaats met honderden tempels.

Hotel

Eden hotel, 6 dollar of FEC voor een double met eigen douche en toilet.

Sights

Tempels !!!!!!!

Huur een fiets, 300 kyat/dag en verken de tempels Entree tot Bagan is 10 FEC en is een onbeperkt aantal dagen geldig.
 

Vervoer

Van Mandalay naar Bagan, bus, 1200 kyat, 8h.Van Mandalay naar Bagan, boot $6 (slowboat)/$10(expressboat), 9h/17h!!

PYAY

Bezocht op doorreis naar Ngapalibeach.

Hotel

Aungban Hotel, zeer basic en gehorig, 5 dollar of FEC voor een double met gezamelijke douche en toilet.

Sights

In het centrum staat een paya op een berg. In de omgeving liggen verschillende ruine steden die het bezoeken waard zouden zijn.

Vervoer

Van Bagan naar Pyay, bus, 2500 kyat, 10h

NGAPALI BEACH

Een backpacker oord in opkomst een groot breed strand en een relaxte sfeer. Speciaal bijzonder vanwegen de slechte bereikbaarheid, de wegen van en naar Ngapali zijn erg slecht.

Hotel

Shwe gya dya guesthouse, 5 dollar of FEC p.p. ligt naast Lin Thar oo guesthouse deze heeft ook een paar goedkope 5 doller kamers. De Christian Baptist GH is gesloten. Goedkope accomodatie is schaars in Ngapali, de hotel zijn voornanemlijk  ingesteld op "dure" package touristen uit Duitsland of Italie.

Sights

Zon, zee & strand. In de omgeving zijn verschillende kleine vissersdorpjes.

Vervoer

Van Pyay naar Thandwe, bus, 2500 kyat, 13h Van Thandwe naar Ngapali, pick-up, 100 kyat.Van Ngapali naar Yangoon (via Gwa), bus, 3000 kyat, 16h Van Ngapali naar Yangoon, vliegtuig, $ 70,-, 1h De wegen van en naar Ngapali zijn erg slecht, hobbelig en slingerwegen. Onze bus van Ngapali naar Yangoon was erg slecht en wij zatten 16h in de stof, werkelijk alles was verzadigd met stof. Reizers die wij de volgende aankwamen hadden een goede bus en geen last van stof.