Make your own free website on Tripod.com

THAILAND TIPS

Algemeen

Visa

Bij binnenkomst in Thailand krijgen de meeste nationaliteiten een visum voor 30 dagen, deze is gratis. Verlening van een toursist visum kan eenmalig voor een periode van 15 dagen (500 baht) veel touristen gaan "even" de grens over
(bv. Malaysia of Myanmar) om zo weer een nieuwe 30 dagen te krijgen.

Geld

Overal in Thialand staan pin-automaten waar je met je europas (met CIRRUS-logo) kunt pinnen.Travellers cheques kun je ook in wisselen maar hiervoor rekenen de banken een bedrag van zo'n 23 baht per cheque.

VAN & NAAR THAILAND

Thailand kwamen we binnen vanuit Laos via de Friendship bridge bij Nongkai. Via Arranya Prathet zijn we Thailand uitgegaan en trokken Cambodja binnen. Bij Hat Lek kwamen we Thailand weer binnen.Vanuit Chiang Mai zijn we heen en weer naar Yangoon, Myanmar gevlogen.

De luchthaven belasting in thailand is 500 baht voor internationale vluchten en 50 baht voor binnenlandse vluchten.

LET OP !!!

Voor het verlaten van Thailand overland hoef je NIETS te betalen. De chauffeurs van de busjes van Hat hai naar Penang vragen bij de Thiase-grens vaak 40 baht p.p. "border-tax" dit is nonsens en moet je dus niet betalen !!!

KHON KEAN

De 4e grote stad van Thailand, er is niet zo heel erg veel te beleven in deze stad. Wij bezochten de stad omdat er een "SILK-festival" zou zijn, deze werd echter pas midden december gehouden en we zijn daarom door gereist.

Hotel

Wij sliepen voor 160 Baht in een basic maar schone kamer in het Suksawat

Hotel.

Vervoer

Vanaf Nong Kai namen we een ordinary bus die ons voor 61 baht p.p in zo'n 3,5 uur naar Khon Kean bracht.

SI SAKET

Deze kleine plaats ligt in het zuiden van noord-oost Thailand en ligt niet ver van de Cambodiaanse grens. Wij gebruikten Si Saket voor het bezoeken van Khao Phra Wihaan net over de grens in Cambodia.

Hotel

Si Saket is niet zo toeristisch als andere delen van Thailand. Het zoeken van een slaapplaats kost wat moeite. Wij sliepen in een hotel niet ver van het duurdere Kesseri hotel. Voor 350 baht sliepen we in een grote schone kamer met een eigen douche en toilet en een tv met HBO (film-net). Er is ook nog een hotel tegenover het treinstattion, deze is erg smerig, wij sliepen hier een nacht voor 160 baht p.p

Sights

De ruines van Khao Phra Wihaan zijn het bezoeken meer dan waard. Het is wel een aardige trip vanaf Si Saket met een paar overstappen, maar na aankomst maakt de site alles meer dan goed. De ruines zijn bijna niet gerestaureerd
en het feit dat ze in Cambodja liggen maakt het allemaal erg bijzonder. De overblijfselen van de recente oorlog zijn rondom de site nog duidelijk zichtbaar. Er ligt o.a. een neer gestorte helicopter en er staan nog wat kannonnen. De omgeving is nog niet 100% mijn-vrij.

Vanaf Si Saket namen we eerst een bus naar Kantharalak, 1,5h en 60 baht p.p. Vanaf Kantharalak gaat er blijkbaar geen direct transport naar de site en moet je met een motor-taxi (Achterop de motor) De trip naar de site duurt zo'n 1/2h en kostte ons 200 baht p.p (kan goedkoper).

Wij hadden aan 2 - 2,5h genoeg om de site goed te kunnnen bekijken.

De site ligt in Cambodja en om hem te bereiken moet je door een national park aan de thiase zijde, de entree is 200 baht p.p. daarna kom je bij het einde van de mooie weg, hier begint Cambodja, je kunt "gewoon" doorlopen tot de ticket office naar de site. De entree is $5 of 220 baht p.p.

Beide landen willen dus duidelijk verdienen aan de site. Thialand omdat ze alle voorzieningen naar de site aangelegt hebben, en Cambodia omdat dit land zit te springen om harde valuta.

Vervoer

Vanuit Khon Kaen reisden we met aircon-bus naar Ubon Ratchathani voor 166 baht p.p 4,5h, daarna met een oridnary bus in 1h voor 26 baht naar Si Saket.

NAKHON RATCHASIMA (KHORAT)

Deze stad is erg relaxed en er komen niet zo heel erg veel toeristen. Wij hebben vanuit Khorat het historical park Phimai bezocht.

Hotel

In Khorat sliepen we in het centrum in het Pho Tong Hotel, voor 170 baht hadden we een basic maar schone double met eigen douche en toilet.

Het restaurant naast het hotel serveert een goed ontbijt voor 50 baht.

Sights

Phimai Historical park is aangelegt rondom een gerestaureerde Khmer ruine. De site is best een bezoekje waard. In Phimai staat ook de grootste en oudste Banyan tree van Thialand, een beetje groot uit gevallen struik voor ons. De boom zelf is niet zo heel erg bijzonder maar best een bezoekje waard wanneer je toch in Phimai bent. In de omgeving van de boom zijn verschillende picknick gelegenheden en eetgelegenheden.

Vanuit Khorat gaan er bijna ieder half uur bussen naar Phimai vanaf busterminal 2, de rit duurt zo'n 1,5h en kost 26 baht p.p. Eens per twee uur vertrekken er aircon bussen vanaf busterminal 1 naar Phimai. Een tuk-tuk vanaf busterminal 1 naar het centrum kost zo'n 50 baht.

Aan de rand van Khorat ligt het winkel centrum "The Mall", hier heb je ook een "water-zwem-theme-park" voor 80 baht p.p. kun je ontsnappen aan de hitte.

KO CHANG

Ons rustpunt, 3 dagen helemaal niets doen en alleen maar zon, zee & strand.

Hotel

Kai Bae Beach, een bungalow voor 120 baht met gezamelijke facaliteiten. Er zijn enorm veel andere plekken zowel goedkoper als duurder, bevalt een plek je niet loop dan over het strand verder naar het volgende "resort"

Sights

Zon, Zee & Strand, maar als je wilt ook wandel- en fiets tochten.

Vervoer

Pick-up, Trat => Laem Ngop, 20 baht p.p. 1,2h (pick-up vanaf centrum naar de ferry) Boot, Laem Ngop => Ko Chang, 40 baht p.p (heen), 30 baht (terug), 1/2h

LET OP !!

Er is een soort monopolie van boot eigenaren, ze vragen aan touristen 120 - 150 baht p.p en zeggen dat een retour MOET kopen. Locals betalen echter maar 30 baht voor de ferry, die niet toegangkelijk blijkt te zijn voor toeristen (???). Na flink onderhandelen betaalden we 40 baht p.p voor een enkeltje heen en maar 30 baht p.p terug.

Op Ko Chang rijden verschillende pick-up die je naar het strand van je keuze brengen. Pick-up, Pier Ko Chang => Kai Bae, 20 baht p.p. 1/2h

TRAT

Bezocht op doorreis van en naar Ko Chang

Hotel

N.P. Guesthouse, 100 baht voor een kleine maar schone double met gezamelijke facaliteiten. Vriendelijk management.

Vervoer.

Bus, Hat Lek (grens met Cambodia) => Trat, 100 baht, 3/4 h (mini-busje) Bus, Trat => Bangkok, 200 baht p.p., 5h (VIP 32 aircom bus)

BANGKOK

De hoofdstad van Thailand en een echte aziatische stad, veel mensen,  chaotisch en niet al te schoon.

Hotel

Green house, 270 baht voor een double met eigen douche en toilet.Merry V guesthouse, 200 baht voor een double met gezamelijke facaliteiten, veel voorzieningen en erg schoon. Beide plaatsen zitten rond Khao San road.

Sights

De gebruikelijke sights van de guide books zijn inderdaad het bezoeken waard.

Bezoek daarnaast altijd Khao San road, als backpacker kun je hier bijna niet om heen. Hier is accomodatie goedkoop en je kunt er alles kopen wat je reis goedkoper maakt bv de ISIC-studentenkaart etc. Ook is het mogelijk om diploma's te kopen op Khao San road, van veel universiteiten kun je een diploma van een studie richting kopen incl cijfer-lijst, etc etc.

Vervoer.

Vanuit elke stad en dorp in Thialand vertrekt een bus naar Bangkok. Gebruik het openbaar vervoer in Bangkok het is erg goedkoop, de bus kost zo'n 3,5 - 5 baht per trip. Ook de boten (6 - 10 baht) zijn erg handig. Nu 2 jaar in gebruik is de sky-train (een soort mono-rail) deze is erg handig en snel. Koop een redelijk goede kaart van Bangkok voor zo'n 40 baht en je kunt snel je eigen weg vinden.

LET OP

Neem altijd een meter-taxi of spreek duidelijk de prijs af voordat je in een taxi stapt. Stap bij aankomst op een bus termimal nooit direct in een (non-meter) taxi, deze vragen absurt hoge tarieven (200 - 300 baht). Kijk eerst even rond, je kunt altijd met een stads-bus naar het centrum voor 3,5 - 5 baht !!

KANCHANABURI

Een stad ten westen van Bangkok wat "bekend" is vanwege zijn "Bridge over the river Kwai" en de Burma spoorlijn.

Hotel

Bamboo house, 200 baht, voor een "bamboo-raft" een huisje op het water, uitzicht op de brug, gezamelijke facaliteiten. De plek is eg relaxed.

Sights

De bridge over the river Kwai, is aardig maar eigenlijk gewoon een spoorbrug.

Het JEATH-museum is zeer indrukwekkend, entree 30 baht p.p.

Neem de trein van de brigde naar Nam tok, bezoek de waterval van Sai Yok en ga terug met de bus. De trein rijd deels over de beruchte burma spoorlijn en je paseert een aantal houten brug delen (ga links zitten voorhet beste zicht) trein vanaf de bridge => Nam Tok, 16 baht p.p, 2h Bus Nam Tok => Kanchanaburi, 25 p.p, 1h

Vervoer

Bangkok => Kanchanaburi, 79 baht p.p.(air-con bus), 2,5h

LOPBURI

Bereikt vanuit Kanchanaburi. We zijn via Suphanburi gereist, de LP schreef dat dit een erg mooie tocht zou zijn, dit valt nogal tegen de route is niet speciaal bijzonder.

Hotel

Nett Hotel, 160 baht voor een schone double met eigen douche en toilet. Het hotel ligt midden in het centrum.

Sights

Pas bij aankomst in Lopburi kwamen we er achter waar Lopburi bekend om staat, APEN !!. Er zwerven hele kolonies door de stad, speciaal in het centrum in en rond de tempel ruines.

Vanuit Lopburi hebben we Ayuthaya bezocht.

Ayuthaya was de Thaise hoofdstad tot 1767 en is eigenlijk een eiland wat op de kruising van verschillende rivieren ligt.

Er staan vele ruines in de stad die ook nu nog een goed beeld geven van de rijkdom. Entree tot de verschillende site's verschilt maar ligt tussen de 20 en 30 baht. Wij hebben de stad en z'n ruines verkent op de fiets, fietsen kun je huren t.o. het treinstation voor 30 baht p.d.

Detail: Er was in Ayuthaya in de 16e-17e eeuw zelf een nederlandse diplomatieke nederzetting, de plaats van de nederzetting staat nog aan geven op verschillende kaarten maar is nog moeilijk te vinden.

Vanuit Lopburi zijn we met de trein naar Ayuthaya gereist, 13 baht, 1,5h (enkele reis)

VERVOER

Kanchanaburi => Suphanburi, 35 baht, 2,5h (ordinary bus) Suphanburi => Lopburi, 47 baht, 3h (ordinary bus)

SUKHOTHAI

Een klein stadje wat bekend is om zijn histroriacl park zo'n 15 km buiten de stad. Sukhothai was de eerste hoofdstad van het thaise koningkrijk in de omgeving liggen nog verschillende andere bezienswaardigheden bv het Si
Satchanalai-Chalian histroricalpark.

Hotel

Het Banthai guesthouse heeft schone kamers voor 120 baht of een bungalow voor 200 baht. De management is erg vriendelijk en behulpzaam. Belgische Ronnie weet erg veel van de omgeving.

Sights

Het historical park Sukhothai is bijna een must. Een songthaew brengt je vanaf het cetrum voor 10 baht in een dik half uur naar de ingang van het park, hier kun je voor 20 baht/dag fietsen huren om goed alle sights te bezichtigen.

Koop een all-in-one entree kaart voor 150 baht en je hebt ook meteen toegang tot de parken van Si Stchanalai en Chaliang alsmede de oude ovens die je onderweg kunt bezoeken (je bespaart zo'n 70 baht met de "combi-card")

Wij vonden het Histrorial Park Si Satchanalai en Chaliang erg de moeite waard, er komen relatief weining toeristen wat het geheel extra aantrekkelijk maakt. Vergeet zeker niet om de "Kilns", oude pottenbakkers-ovens, te bezoeken. In de buurt van het park kun je fietsen huren voor 30 baht/dag.

Je komt er met een "chiang-mai bound" bus, vraag aan de chauffeurs of de ticket verkoper om je in de buurt van het park uit te laten. De bus kost 30 baht p.p en de trip duurt ongeveer een uurtje.

Vervoer

Vanaf Lopburi hebben we de trein genomen naar Phitsanulok, voor 89 baht p.p. 3e klas en de trip duurt zo'n 4h. Daarna verder met de bus naar Sukhothai. In Phitsanulok moet je met bus lijn 1 vanaf het treinstation in het centrum naar de bus terminal, 2 baht.

In Sukhotai ligt de bus terminal buiten de stad, Er rijd een songthaew tussen de stad en de busterminal voor 10 baht.

MEA SOT

Een klein grens plaatsje dicht bij de grens van Burma.Veel toeristen gebruiken deze grens om hun thaise visum te verlengen. Ze gaan voor een dag naar Burma om direct weer terug te keren met een nieuwe 30 dagen in hun paspoort.

Hotel

We sliepen in het Bai Fern Hotel even voor bij de Crocodile Tear bar. Voor 150 baht hadden we een schone kamer met gezamelijke facaliteiten

Sights

In de stad lopen burmezen, thai en chinesen door elkaar dit geeft een aparte sfeer. De brug tussen Thailand en Burma zorgt voor legale en (illegale) handel aan beide zijden van de brug. Er zijn erg veel shops die burmeese teak houtsnijwerk verkopen.

Vervoer

Vanaf Sukhothai gingen we met een mini-busje voor 100 baht naar Mea Sot, een 3 uur durende trip.

MEA HONG SON

Een rustig plaatje in het noorden van Thialand. In de omgeving zijn verschillende natuurlijke en culturele bezienswaardigheden.

Hotel

Jeans house 150 baht per dag met eigen douche en toilet. Brommer huur 180 baht/dag

Sights

Ten noorden van M.H.S. ligt de zgn. fish cave, vissen zwemmen een ondergrondse stroom opwaarts. Nog noordelijker ligt Mae Aw een "KMT village" die hoofdzakelijk bestaat op afstammelingen van deserteurs van de chineese revolutie.Verder zijn in de omgeving nog verschillende watervallen en hotsprings.

De longnecks

De uit burma gevluchte longnecks hebben zich nu gevestigd in een aantal dorpjes rond om M.H.S. Al-hoe-wel erg toeristisch, een bezoekje is toch leuk. Een aantal "long-necks" praten een beetje Engels en ze vertellen graag over hun volk. Het blijken erg trotse mensen te zijn die het erg leuk vinden dat "vreemde toeristen" komen kijken hoe mooi zij zijn.

De entree dat hun dorp is 250 baht (de bewoners zelf krijgen zo'n 500 baht per maand)

Openbaar vervoer naar de sights is er bijna niet en je ontkomt er dus niet aan om een brommer te huren.

Vervoer

Wij volgden de route langs de burmese grens, deze route is soms gesloten ivm schermutselingen tussen burmeese rebellen.

Mae Sot => Mae Saring, 160 baht, 6h (per pick-up, vertrek wanneer vol) Mae Saring => Mae Hong Song, 4h, 140 baht (redelijke air-con bus)

Vooral de route van Mae Sot naar Mae Saring is erg leuk, 6h in een pick-up samen met KAREN vluchtelingen vanuit Thailand. Onderweg passeer je regelmatig road-blocks van het thaise-leger.

CHIANG MAI

De 2e stad van Thailand, more relaxed dan Bangkok.

Hotel

Sams place, 120 baht/nacht voor een double met eigen douche en toilet. (Sams place word "gerunt door een NL-er", en ligt niet ver van Eaglehouse 2 en Your House. Het ligt t.o. "the Irisch Bookshop"

Sights

Er zijn erg veel wats die het bezoeken waard zijn. Wij hebben vnl. Ciang Mai gebruikt om onze tickets te regelen naar Myanmar en om Bart's hechtingen (van het brommer ongelukje in Mae Hong Son) er in het ziekenhuis uit te laten halen.

Vervoer

Mae Hong Son => Chiang Mai, 105 baht p.p., 7,5h

PAI

Een klein leuk backpackers dorpje zo'n 4h rijden ten noorden van Chiang Mai. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen.

Hotel

Nunya's House, 120 baht/nacht voor een double met eigen douche en toilet.

Sights

Vanuit Pai kun je veel "trekkings" regelen. Het is zelfs mogelijk om voor 3000 baht p.p van Mae Hong Song naar Pai te lopen !!

Vanuit Pai hebben wij een olifanten trip gedaan. Eerst een trip van 1,5 uur op een olifant met zadel door de bossen, daarna op de olifant zonder zadel door het water en zwemmen met de olifant. Het is vooral leuk omdat de olifant je een zeer verkoelende "douche" geeft. Wij betaalden voor de 3 uur duurende trip 500 baht p.p, het was erg leuk.

Zo'n 7 km zuid-oost van Pai liggen de Thai Pai hotspings, deze zijn zeer het bezoeken waard. Je kunt in het hete-water eieren koken of in de met kouder water gemengde poelen baden. Entree tot de hotspings is gratis, het best kun je naar de hotspings fietsen een goede mountain bik ehuur je voor 80 baht/dag (of 15 baht/uur)

Even verder dan de hotspings ligt het cafe del doi (www.cafedeldoi.com ) een erg relaxed cafe gerund door, jawel, een nederlander uit Utrecht. DE view vanuit het cafe is werkelijk adembenemend Eten Aan de hoofdstraat door Pai, zit een heerlijke Islamitische bakker die de lekkerste broodje, pie's en donnuts maakt, zeker niet missen !

VervoerBus, Chiang Mai => Pai, 60 baht, 4h

Pai ligt halverwege de route Mae Hong Son => Chiang Mai

Bus, Chiang Mai => Bangkok, 314 Baht, 10h (air-com bus)