Make your own free website on Tripod.com

Tips Malaysia & Singapore

Van Thailand naar Malaysia

Vervoer

Bus, Bangkok naar Hat Hai, 416 baht, 15h.Mini-bus, Hat Hai naar Penang, 350 baht, 5h

Goedkopere optie

Bus, Hat Hai (Thai.) naar Padang Basar (Mal.), 75 baht, 1,5h. Padang ligt op de grens en vanaf daar kun je overstappen op een lokale bus naar bv. Butterworth voor de ferry naar Penang.

LET OP

Wanneer je vanaf Hat Hai (Thai.) een minibus naar Penang neemt, vraagt de driver bij de thiase grens een "border-fee" van 40 baht p.p. Dit is je reinste oplichterij en hoef je niet te betalen. Bij ons betaalde iedereen in het busje behalve wij en hadden geen enkele probleem bij de douane. De driver gaf het geld niet eens af aan de douane !!.

Vraag wanneer je een mini-busje neemt vraag dan goed waar je afgezet word, een busje naar Penang is NIET een busje naar Butterworth waar je op de ferry gezet word. Busjes naar butterworth zijn goedkoper.

Geld.

In Malaysia zijn overal ATM's waar je met je euro-pas (met CIRRUS logo)kunt pinnen.

Kom je direct vanuit Thailand in Penang aan dan is er bij het treinstation van Butterworth, net voor de ferry-terminal een "money-changer", maar geen atm. ATM's zijn er wel plenty in George Town. De koers in febr. 2002 was ongeveer 1 ringit = 0,31 Euro cent.

GEORGE TOWN (PENANG)

George Town is de grootste stad op het eiland Penang en voor velen is George Town en Penang het zelfde.

Hotel

Coral Hostel, 20 rmb, voor een kleine maar schone double met gedeelde douche en toilet. Het Coral Hostel ligt zo'n 10 min. lopen van de ferry naar Butterworth.

Sights

China town & Little India blijven altijd leuk.

Penang hill, geeft een leuk uitzicht over het eiland en de stad en is lekker koel in vergelijking met de stad. Boven op de berg zijn er verschillende "pick-nick" plekken en parken. Een treintje brengt je naar boven

Neem bus nr. 1, 101 of 21. Geef aan de chauffeur aan waar je er uit wilt, de chauffeur adviseert echter om over te stappen op bus 8, maar het is vanaf de halte echter maar 5 min. naar de entree tot de hill. Wil je het laatste stuk lopen, loop dan zo'n 200m terug en je ziet het bord naar de hill aan je linkerhand. De trein brengt je op en neer voor 4 rmb p.p.

Fort Cornwallis & Padang, nog wat leuke koloniale invloeden in de stad maar niet schokkend mooi.

Vervoer

Bus, Hat Hai naar Penang, 350 baht, 4h Trein, Penang naar Kuala Lumpur, 3e klas, 30 rm, 10h.

De ferry van Butterworth naar Penang vaart 24h per dag en je betaalt alleen maar de reis van Butterworth naar Penang, 0.60 rm, de terugreis is "gratis"

KUALA LUMPUR

Hotel

Golden Plaza guesthouse, 25 rm, voor double (stapelbed) en gedeelde douche en toilet.

Sights

De Petronas-twin-towers, je kunt de sky-bridge gratis bezoeken. Haal in de ochtend voor 10:00 am een kaartje en je kunt in de loop van de dag naar  boven.

Het "oude" en het nieuwe treinstation zijn erg de moeite waard. Het oude station ziet eruit als een oud moors fort. Het nieuwe trein station lijkt met zijn vele glas en licht inval op de terminal van een vliegveld. Vanuit de KL-tower heb je een beter uitzicht dan vanaf de twin-towers, de KL tower heeft echter een 8 rm entree.

Lake garden park, en groot park waar het leuk wandelen is, er zijn verschillende "dieren-parken" zoals een hertepark met nederlandse hertjes, gratis entree. Er is een orchideeen park, gratis. De Birds-park is groot maar de entree is 19 rm p.p. Er lopen verschillende apen door het park.

ZOO Negara, de dierentuin net buiten de stad is leuk wanneer je tijd over hebt, entree 9 rm.

China town blijft voor ons altijd leuk. vele kleine steegjes en winkeltjes waar ze van alles en nog wat verkopen.

Shopping

Er zijn erg veel shopping malls in KL, dus je kunt er aardig wat kopen. De Chineese avondmarkt is een goede plek om bv DVD/VCD en audio cd 's te kopen.Electronica is goedkoop, maar Singapore is net even goedkoper.

Vervoer

Trein, Butterworth naar Kuala Lumpur, 2e-klas, 30 rm, 10 h (3e-klas is net zo goed en kost maar 16 rm. koop je kaartje een dag in het voren omdat de 3e klas vaak snel vol zit, het "enige verschil" tussen 2e en 3e klas is dat 2e klas mee stoffen bekleding op de stoelen en tapijt op de grond heeft.

Tour-bus, Kuala Lumpur naar Kuala Tembeling, 30 rm, 3,5h Bus, Temerloh naar Kuala Lumpur, 7,20 rm, 2,5hBus, Kuala Lumpur naar Melakka, 7,90 rm, 2h

TEMAN NEGARA

Een van de oudste regenwouden in de wereld en nu een groot national park in Malaysia.

Kuala Tahan, is het dorpje op de rand van het park, hier is alle budget accomodatie gevestigd. De ferry van Kuala Tahan naar het park kost 0,5 rm en duurt 5 min.

Hotel

Liana Hostel, 10 rm p.p., een 4 persoons dorm met gedeelde douche en toilet. Liana Hostel is het eerste huis, direct bij de aanleg steiger voor de ferries, wanneer je Kuala Tahan binnen loopt.

Aan de overkant van de rivier ligt het Resort complex, deze is erg duur. Een dorm bed kost hier al 40 rm p.p. !!

Nasu camp schijnt ook een goede plek et zijn, maar ligt verder van de entree tot het park.

Eten

Je kunt redelijk goedkoop eten in een van de vele "floating restaurants"

Sights

Het regenwoud, de bomen, insecten en allerlei dieren.

Het verblijf in een zgn. hide een simpel hutje waar max. 8 personen kunnen overnachten. Je kunt 's avonds de dieren zien en horen en je beleeft de jungle zeer intens. De overnachting in een hide kost 5 rm p.p.

De touw-brug (canopy-walk) tussen de toppen van de bomen. Een erg leuke en spectaculaire trip om over de touwbruggen langs de boomtoppen te lopen, entree is 5 rm p.p.

De entree tot het park is 1 rm p.p. en een camera fee van 5 rm. De ticket voor het park moet je laten zien bij het binnenkomen en verlaten van het park, raak je het kwijt dan moet je een nieuwe kopen.

Vervoer

Optie 1,

vanuit Kuala Lumpur met een directe "tour-bus" naar Kuala Tembeling voor 30 rm. Vanaf Kuala Tembeling varen "long-boats" je voor 19 rm (3h heen, 2h terug, enkele reis) naar Kuala Tahan.

Tickets worden door meeste guesthouses en hotels verkocht, vertrek is van het "kantoor" in het Malay hotel in Kuala Lumpur.

Optie 2

Neem een bus van KL naar Temerloh, 7,20 rm, 3,5h vanaf Temerloh naar Jerantut, 4,20 rm, 1,5h, als laatst neem een mini-bus van Jerantut naar de ferry in Kuala Tembeling voor 4 rm p.p

Nadeel van deze optie is dat de kans groot is dat je te laat in Jerantut aankomt voor de ferry naar Kuala Tahan.

MELAKA

Een door vele landen "gekolonialiseerde stad" met verschillende invloeden van die perioden.

Hotel

Shirah's guesthouse, 18 rm, voor een double met gedeelde douche en toilet. Dit guesthouse is zeer "huiselijke" en het management is erg vriendelijk.Shirah's ligt naast Robins Nest wat een goed alternatief schijnt te zijn.

Sights

De oude binnenstad met zijn Nederlandse en Britse gebouwen.

De "river-tour" is wel grappig, let vooral op de "komodo-dragon-achtige" hagedissen die in en het rond het water aanwezig zijn. De tour duurt 3 kwartier en kost 9 rm p.p.

Vervoer

Bus, Kuala Lumpur naar Melaka, 7,90 rm, 2h Bus, Temerloh naar Melaka, 7,20 rm, ?h Bus, Melaka naar Johor Bahry, 12 - 15 rm, 2h Bus, Melaka naar Singapore, 14 - 18 rm, 3 - 4h

SINGAPORE

Het kleine landje op het laatste punt van het Maleisisch schiereiland. Singapore is het shopping "paradise" van azie. Van en naar Singapore.

Vanuit bijna elke stad in Malasia gaat er wel een bus naar Singapore toe. De trein van Malaysia vertrekken of arriveren ook van/in Singapore.

Geld.

Net als in Malasia staat er op elke hoek wel een ATM, het wisselen van travellerscheque's is aardig duur, meeste banken hanteren een "flat-fee" van S$7,=.

De koers van de Singapore dollar was in febr. 2002. S$ 1 = 0,63 Euro

Van en naar Singpore

Wij konden helaas geen directe bus ticket vanuit Melaka naar Singapore kopen en moesten via Johor Bahru, iets wat absoluut geen probleem is.

Bus, Melaka naar Johor Bahru, 12 - 18 rm, 2h Stadsbus nr. 170, Johor Bahru naar Singapore (Queenstreet station), 1,70 rm, 1h Een directe bus vanuit Melaka naar Singapore kost rond de 18 rm.

Grensovergang.

De grens overgang is erg efficient en snel, je wel een paar keer de bus in en uit om de grens overgangen te passeren. Zolang als je je bus ticket nog hebt stap je gewoon weer in de volgende bus.

Hotel

Willy's Homestay, S$ 22 , voor een double met gedeelde douch en toilet maar met gratis ontbijt.Willy's zit naast Bugis MRT station en het Junction Shopping Mall.

Sights

Shops, Shops, Shops !!!!!!!!!, je kunt werkelijk alles kopen in Singapore en de prijzen zijn aardig wat lager dan in Europa. Je moet wel weten wat de prijzen zijn en vergelijken is een must.

Electronica is hier goedkoper dan in Hongkong of Kuala Lumpur.

Setona Island, het pretpark van Singapore, de cable-car rit naar het eiland schijnt wel aaridg te zijn. Het park is meer een familie pretpark. Entree tot de national parks is gratis.

National parks, zelf in een drukke stad als Singapore zijn er NP's, ze zijn leuk om te bezoeken en laten je een ander beeld van Singapore zien.