Make your own free website on Tripod.com

Mongolie - China

's Morgensvroeg zijn we opgehaald door Stijn om naar het station te worden gebracht. In de trein was het weer zeer gezellig. We zaten in de coupe met een echte Engelsman en een Duitse mevrouw. Ook kwamen we nog oude bekenden tegen van het de grotere Tiara groep (tussen Moskou en Irkutsk). De eerste dag in de trein was eigenlijk een beetje saai. We reden hier door de Gobi woestijn heen. Na enkele uren heb je dat wel bekeken.Deze keer duurde het gellukkig niet zo lang bij de Mongoolse grens (zouden ze ons misschien liever kwijt willen?). Bij de Chinese grens duurde het des te langer. Dit werd onder andere veroorzaakt door het overzetten van de trein op een ander onderstel. Het Chinese spoor is namelijk smaller dan het Mongoolse (of anders om). Je wordt dan met coupe en al opgetild door een soort liften die ook gebruikt worden in autogarages. Het andere onderstel wordt eronder gereden en vervolgen konden we weer rijden. De volgende dag was de tocht interesanter. Onderweg waren er allerlei kleine dorpen en akkerbouw te zien. Ook veel zwaaiende mensen die naar ons riepen, en wij natuurlijk naar hen. We zijn ook nog langs de muur gereden en natuurlijk stopte de trein even bij de muur. Het meest verwonderlijke was wel dat we exact op tijd het station van Beijing binnenreden. Hier stopte ons georganiseerde deel.


Tips Trans Mongolie Express

Moskou

Het rodeplein is zeker het bezoeken waard, let er bij het bezoeken van het Lenin Mausoleum op dat je geen tassen etc. mee naar binnen mag nemen. Tassen kun je achterlaten in de left-lugage naast de kaart verkoopt van de Hermitage ( 60 roebel per tas).Let bij het instappen van de trein goed op de zakkenrollers erzijn er erg veel!! let goed op je tas etc.

De treinreis
In de trein kun je altijd heet water krijgen, en op de stations is altijd wel wat eten te koop. Het eten in de restauratie wagen is niet echt hoogdravend en vaak is het eten van de perrons veel leuker en vooral lekkerder.Neem voor ongeveer $30 p.p. in roebels mee in de trein, hier heb je ruim voldoende aan om het een en ander op de stations of in de trein te kopen.

Irkutsk

Een gemoedelijke stad zo'n 60 km. van het Baikal meer, de stad heeft een Europees karakter en de mensen zijn er erg vriendelijk. Het Baikal meer ligt zo'n uurtje rijden van Irkutsk. Het is leuk om rond de oever van het meer te lopen. Wanneer je geluk heb is het weer erg helder en kun je overzijde van het meer zien.

Mongolie

In Mongolie hebben we een tour van 4 dagen geregeld. Er zijn verschillende plekken waar je dit kunt regelen, bijna elk geusthouse regelt wel zo'n tour. Over het algemeen kun je zelf bepalen waar je heen gaat en huur je een auto met chauffeur voor zo'n $40/dag. Verder ben je zo'n $20 dollar per dag kwijt aan benzine. De wegen in Mongolie zijn niet zo heel erg goed dus je rijdt vaak dwars door het landschap. Openbaarvervoer is schaars in Mongolie maar het schijnt redelijk eenvoudig te zijn om zelf door Mongolie te reizen met het openbaar vervoer. Een week is dan echt te kort en wil je echt wat van het land zien heb je minimaal 2 weken nodig, maar de meeste echte Mongolie reizigers, reizen er al gauw een maand.

Ulaan Baator is een kleine stad die je in een dag wel bekeken kunt hebben. Er zijn erg veel internet cafe's in UB die erg goedkoop zijn. Eten in UB kun je trouwens ook redelijk, er zijn naast "mongoolse" restaurants ook erg veel westerse plekken om te eten.


Beijing

Wouw was ongeveer onze eerste indruk. Wat westers. Dit is echt geen China. Beijing is namelijk een echte wereld stad met hoge gebouwen, enorm grote winkels en je waant je meer in een stad in Amerika of Europa dan in China. Het enige verschil is dat het hier vol Chinesen is.Wat wel erg fijn was, was dat er niemand direct aan je kop ging zeuren over hotels of taxi's. Dus moesten we zelf een taxi vragen. Volgens mij begrepen Bart en de taxichauffeur elkaar niet zo goed aangezien hij tegen Bart zei: "dat stukje kun je wel lopen". Nou dat hebben we geweten. Achteraf toch iets te ver maar ja we zijn er gekomen. We hebben in het Fanguan binguan hotel. Dit is wel een beetje een prijzig hotel maar het is vakantie in China en alle Chinesen zijn ongeveer onderweg dus veel hotels zitten al vol. Voor een tweepersoonskamer betaalden wij Y217 (delen door 3,4 is gulden). Het voordeel van het hotel was dat het centraal gelegen is en je naar de verboden stad kunt lopen.In Beijing hebben een beetje de geeikte dingen bekeken die gezien moet hebben als je hier bent. Dit zijn de Verboden stad, de lama tempel hier heb je de grootste boedha uit een stuk hout gesneden, Jingshan park, Tempel of the harvest en natuurlijk de Muur.Om bij de muur te komen kun je met een tour meegaaan maar dan wordt je ook weer langs allerlei andere bezienswaardigheden langs gereden. Als je dat net als ons niet zo interresant vindt dan kun je het beste naar het Jishuitan metro station gaan en daar op bus 919 stappen. Dit kost bijna niets en je komt ook bij de muur. Je wordt wel op het meest touristische stuk uitgezet maar ja de muur is de muur.Het eten in Beijing is echt geweldig. Boven in een van de warenhuizen heb je een soort restaurant waar allerlei kleine keukentjes inzitten. Hier kun je de gerechten aanwijzen, vervolgens krijg je een papiertje hiermee moet je naar de kassa en dan weer terug om je maaltijd op te halen. Heel handig en je ziet tenminste van te voren wat je te eten krijgt. Wij waren ook op 1 oktober in Beijing. Dit is de nationale feestdag in China en sinds enkele jaren hebben alle Chinesen (die het zich kunnen veroorloven) de opvolgende week vakantie. Op 1 okt zag het in Beijing echt zwart van de mensen. Gewoon niet leuk meer en aan het eind van de dag was je blij dat je in je hotel kamer zat en even geen Chinees zag. Het is de hele week vakantie voor de Chinesen dus ook alle sites zijn zeer druk met Chines touristen. En wij maar denken dat Jappanners vervelend zijn en alles fotograferen. Nou de Chinesen kunnen er ook wat van. Zelfs in de winkel fotograferen ze elkaar nog. Het grappige is dat wij ook regelmatig door Chinesen werden gevraagd om met hun op de foto te mogen. Als wij voor iedere keer een gulden hadden gevraagd dan waren we nu rijk. Of te wel we staan weer in verschillende plakboeken vermeld.

 

Xi'An

Op dit moment (6okt) zitten we in Xi'an. We zijn hier twee dagen geleden geariveerd met de trein. We wilden graag een hard sleeper voor de treinreis om in ieder geval nog een beetje te slapen tijdens de 15 urige reis. Hiervoor waren geen kaartjes mee dus hebben we een hard seat genomen. Een ding kan ik wel vertellen dit is geen pretje. We hebben niet of nauwelijks geslapen aangezien daar gewoon geen ruimte voor is. De lampen blijven de hele nacht aan en je zit maar een beetje rechtop. Maar ja een beetje ontbering hoort erbij. Aan de andere kant was het ook wel weer gezellig aangezien er een familie tegenover ons zat waarvan de zoon een beetje engels sprak. Met ons woordenboekje handen en voeten konden we dus een leuk gesprek op gang houden.

Eenmaal in Xi'An hebben we eerst een hotel opgezocht en hebben we een paar uurtjes geslapen voor zover dat gaat in een dorm (slaapzaal). Om wat geld uit te sparen slapen we in een dorm. Gelukkig zijn het dorms voor drie personen dus dat valt nog wel mee.De grote bezienswaardigheden in Xi'An zijn de Big Goose Pagoda, de stadsmuren, de Bell tower en natuurlijk het terracotta leger. Net als naar de muur kun je ook naar het terracotta leger met een tour. De andere sites die dan bezocht werden vonden wij niet zo interessant en daarom zijn wij gewoon met het openbaar vervoer gegaan. Dit scheelt een stuk in de kosten (tour ongeveer Y60; openbaarvervoer Y5 pp per rit). Verder is het leuk om door de kleine straatjes van de moslim wijk te lopen. Hier ben je nog echt een bezienswaardigheid aangezien hier niet zoveel touristen doorlopen. Je moet dan wel naar achteren doorlopen en niet bij de touristen verkopers blijven hangen.

Morgen (7 okt) gaan we door naar Lanzhou om vandaar uit door te rijzen naar Xiahe. Hier staat namelijk het grootste tibetaanse klooster buiten tibet.

De groeten tot mails,

Bart en Klaske