Wat nemen we zoal mee en vooral waarom. Hieronder hebben we de belangrijkste items  die we meenemen vermeld.De meeste items hebben een korte uitleg en  een informatie link.

Items

Waarom

aanvullende info.

Tassen/Koffer s

   

Rugzak

Om niet een jaar je spullen in plastic zakken te hoeven bewaren of met een zware koffer te hoeven slepen nemen we onze oude vertrouwde rugzakken mee. Klaske heeft nog een nieuwe rugzak gekocht een zgn travelbag. Het voordeel van deze tas tov van haar oude tas is dat hij beter in te pakken is. De bovenzijde van de tas kan nu open waardoor jej makkelijker bij de spullen kunt en niet iedere keer de hele tas uit hoeft te pakken. Bart gebruikt zijn "oude" rugzak, deze is nog goed en voldoet nog steeds goed.

 

Dagrugzak

Om tijdens dagtrips wat spullen mee te kunnen nemen we onze dagrugzak mee. Een kleine rugzak die makkelijk draagt en niet te groot is.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Neem wel een lichte kleine rugzak mee. Wanneer je hem niet gebruik kun ja hem makkelijk in je grootte tas meenemen

Ons Advies :

Zeker meenemen

 

transporthoes

Om de rugzak te beschermen. Stoppen we de rugzak in een transporthoes. Op deze manier kan er niet aan de banden gesjort worden en word de kans op beschadigingen verkleint. Klaske heeft een zgn travelbag rugzak, waabij je de banden van de rugzak in kunt opbergen.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk wanneer je thuis geen "vaste" hoes heeft. De transport hoes kun je altijd gebruiken als ijdelijke tas voor bv het opslaan van spullen.

Ons Advies :

Zeker meenemen

Reis literatuur

   

Lonely Planet China

Wij vinden de lonely planet serie toch een van de betere gidsen die er voor backpackers zijn. Daarom nemen we deze gids mee. Ook hebben de Rough Guide van China bekeken en doorgelezen. Deze vinden wij minder fijn "lezen".

Met deze lonely planet komen we heel china wel door. Alle provincies staan uitvoerig beschreven in deze gids en vooral de praktische tips zullen ons erg van pas komen.

Praktijk ervaring :

Bijna noodzakelijk om een reisgids mee te nemen. Welke je neemt maakt niet zo veel uit iedere uitgever (Lonely lanet, Rough Guide etc) heeft zijn eigen voo-r en nadeln.

Ons Advies :

Zeker meenemen

 

Lonely Planet South-East Asia on a shoestring

We hebben gekozen voor deze gids omdat hierin de meeste landen in zuid-oost Azië beschreven word. De landen die beschreven worden zijn Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Laos, Malaysia, Myanmar (Burma), Philippines, Singapore, Thailand en Vietnam. De meeste van deze landen willen we aandoen.

Extra informatie over het land die niet in de LP staat kunnen we vast via collega globetotters verkrijgen.

 

 

Kleding / Toillet artikelen

   

Voor ongeveer 2 weken

We nemen niet te veel kleding mee. We hebben aan de hand van onze vorige reizen aaridg wat ervaring met "pakken". We nemen zoveel kleding mee dat we voor ongeveer twee weken schone kleren hebben. Daarna zullen we moeten wassen.

 

2 medium-size compressie zakken.

Om de voluminuese kleding stukken als onze fleece jacks en truien wat compacter in de rugzak te kunnen opbergen nemen we twee compressie zakken mee waarmee we ruimte kunnen besparen. We hebben nog geen ervaring met de zakken en zijn benieuwd naar het gebruiksgemak.

Praktijk ervaring:

Erg onpractisch, je kunt net zo goed een fleece trui in een plastic zak rollen en dan in rugzak opbergen. Voor het geld wat zo'n zak kost kun je in Azie heel wat leuke dingen doen.

Ons advies : Niet kopen.

2 sneldrogende handdoeken

Dit jaar nemen we voor het eerst twee zgn. sneldrogende handdoeken mee. Dit kan erg handig zijn wanneer je bv. moet pakken en een lange tijd niet bij je spullen kunt. Bijvoorbeeld wanneer je een bus reis van 30 uur moet maken. Doe je in zo'n geval j evochtige handdoek in je rugzak, dat verga je bij het openen van je tas van de stank. Misschien zijn deze handdoeken  dan een uitkomst, we zullen zien.

Praktijk ervaring :

Onpractisch de handdoeken zijn net wat te klein. Je kunt net zo goed een Theedoek of kleine handedoek van thuis meenemen. Net zo goed en veel goedkoper

Ons advies : Niet speciaal kopen.

Regenkleding

We hebben al een paar jaar geleden poncho's aangeschaft. Deze voldoen ons nog goed en die nemen we op deze reis dus ook mee. Deze hebben we enkele jaren geleden gekocht bij de Perrysport.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben, vooral wanneer je een langere wandeltocht doet. Een kleine paraplu is ook erg handig voor het lopen in een stad of dorpje en er valt een (kleine) bui.

Ons Advies :

Zeker een poncho meenemen. Maar ook een kleine paraplu is erg handig

 

Fein Waspasta

Om zelf kleine wasje te kunnen doen nemen we al sinds enkele jaren een tube waspasta mee. We kunnen dan in onze hotelkamer wat sokken en ondergoed wassen. Deze waspasta is te koop bij de Aldi.

Praktijk ervaring :

Wel handig maar niet nodig om mee te nemen. In Azie kost het was poeder zeer weinig en ook het laten wassen is niet zo duur.

Ons Advies :

Koop het wasmiddel niet in Nederland maar in Azie.

 

Slapen

   

Slaapzak

We hebben toch besloten om een slaapzakje mee te nemen. Het kan handig zijn in hotels wanneer het koud is, wanneer je een trekking of boottocht gaat doen en het kan van pas komen bij het kamperen in Australië en Nieuw Zeeland.

Wij hebben er een gevonden van 600(!) gram. Dus veel ruimte zal ij niet innemen en ook de prijs was perfect F 89,=

Praktijk ervaring :

Tijdens onze reis hebben we de slaapzakken nodig gehad in Mongolie, in Yunnan in China en in Australie en Nieuw-Zeeland. Of het nodig was om deze mee te nemen vanuit Nederland is moeilijk te zeggen. Wij vonden het makkelijk om een extra "deken" bij ons te hebben. In Australie en Nieuw Zeeland kampeerden we dus toen hadden we hem zeker nodig.

Ons Advies :

Een slaapzak kan handig zijn, maar dat is wel afhangkelijk van het type reis wast je maakt en de plekken die je gaat bezoeken

Extra informatie over de slaapzak op : www.gelert.nl

De slaapzak vonden bij de kampeermarkt in Eindhoven.

Lakenzak

Om altijd "fris" te kunnen slapen nemen we onze eigen katoenenlaken zak mee. In combinatie met onze slaapzak hebben een uitstekende backup voor onze nachtrust. Maar wanneer het erg koud is houden we elkaar wel warm :-)

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk en soms "noodzakelijk" om bij je te hebben. Wanneer je reist met een budget kies je doorgaans voor de goedkopere accomodatie. Deze zijn niet altijd even schoon en dus is een "frisse" lakenzak een echte uitkomst.

Ons Advies :

Zeker meenemen.

 

Oordoppen

Het kan soms handig zijn om je 'snachts compleet van al het geluid af te sluiten. Niet alle slaapgelegenheden zullen "geluidsdicht" zijn. Uit vorige reizen hebben we de ervaring dat het slapen met oordoppen in, je nacht rust flink ten goede komt. Bart heeft autoplasten van het werk, Klaske neemt zgn, "herriestoppers" mee.

Praktijk ervaring :

Niet gebruikt. Wij sliepen eigenlijk altijd goed en hebben de oordoppen niet gebruikt. Of je ze mee moet nemen hangt dus erg af van je zelf.

Ons Advies :

Zelf naagaan hoe diep je slaap. Wij nemen ze niet meer me.

 

Veligheid

   

Moneybelt (Riem)

Bart heeft een riem gekocht met erin een rits zodat we hier veilig wat geld in kunnen bewaren.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Het is een extra zekerheid voor het geval dat je bestolen word en een riem heb je vaak toch nodig. Stop wel de biljetten in een plastic zakje voor je ze in de riem stopt.

Ons Advies :

Handig, zeker wanneer je zo-wie-zo een riem nodig hebt is een money-riem erg practisch.

De riem vonden wij bij JoHo in Amsterdam

Moneybelt (buidel)

Beide hebben we een buidel voor onze waarde papieren en geld, die we op ons lichaam dragen. Onze ervaring leert dat het dragen van de buidel op de rug het prettigst werkt en dat je hem bijna niet voelt

Praktijk ervaring :

Eigenlijk een abslute must. Draag de moneybelt op je rug en je voelt hem bijna niet. Draag altijd je moneybelt en stop hem nooit in een tas od iets dergelijks. Wij zijn verschillende mensen tegen gekomen die van hun moneybelt bestolen zijn omdat ze deze of in een tasje bewaarden of zichtbaar (!) buiten de kleding op de buik.

Ons Advies :

Absoluut noodzakelijk voor het veilig bewaren van je geld, tickets en paspoort.

 2 Staalkabels met cijfersloten

Het kan handig zijn om je bagage vast te zetten zodat je diefstal bemoeilijkt.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Het slot is erg handig om bv je bagage vast te zetten in een trein of bus. Het slot kan ook ideaal zijn als extra slot voor je hotelkamer of als fietsslot. Het cijferslot is erg handig zo hoef je nooit een sleuteltje te bewaren, die je eventueel alleen maar kunt verliezen.

Ons Advies :

Zeker meenemen.

 

3 sleutelsloten

De sloten gebruiken we om onze rugzakken af te sluiten en zo diefstal uit de tassen te bemoeilijken. Het is tevens handig om bv een hotelkamer af te sluiten met je eigen slot.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Het slot is erg handig om bv je bagage vast te zetten in een trein of bus. Toch is een cijferslot handiger zo hoef je nooit een sleuteltje te bewaren, die je eventueel alleen maar kunt verliezen.

Ons Advies :

Indien je deze sloten al hebt dan zeker meenemen, anders cijfersloten meenemen.

 

Copien van alle waardevolle papieren

We hebben van alle waardevolle papieren copiën gemaakt en deze verdeelt over onze bagage. Tevens hebben we digitale copiën gemaakt en hebben deze in onze hotmail inbox geplaatst. Zo hebben we altijd bv. copy van onze paspoort

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Gelukkig geen gebruik van hoeven maken. Maar het kost geen tijd of geld om de copien mee te nemen en in je e-mail box te zetten

Ons Advies :

Zeker doen

 

Fotografie

   

Nikon F50

Om de reis ook voor het nageslacht vast te leggen nemen we onze spiegelreflex camera mee. We hebben een enkele lens van 28 mm tot 200 mm bij ons. We hebben een extra batterij voor de camera. Ook nemen we een aantal foto rolletjes mee voor de eerste weken.

Communicatie

   

The international translator

The international translator is een pictogrammen blad, waar je allerlei zaken op kunt aanwijzen.Met name in gebieden waar weining tot geen Engels gesproken word is het makkelijk om bepaalde zaken aan te kunnen wijzen. Dit blad is een hulpmiddel voor die gevallen.

Praktijk ervaring :

Lijkt makkelijk maar "handen en voeten" en een pen en papier werken net zo goed.

Ons Advies :

Niet speciaal kopen

 

Een hotmail adres

Om met familie en vrienden snel en goedkoop in contact te komen hebben we een hotmail adres aangemaakt bartenklaske@hotmail.com

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk. Er zijn natuurlijk meedere mogelijkheden

Ons Advies :

Zeker doen :-)

 

GSM Motorola™  timeport L7398

We hebben van onze vrienden Gerrit Jan, Kitty en Jitske Goris een mobiele telefoon gekregen. We zijn zo (in noodsituaties) altijd bereikbaar voor familie en vrienden. Het makkelijst is het ontvangen en versturen van SMS-jes, deze kosten maar F 0,50 en zijn bij "all-over-the-world" te verzenden.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Wel is het een extra zorg ivm diefstal. Zet wel je veiligheids code aan en niet op 0000. Bellen is wel duur ivm het zgn roaming. Gebruik hem meer als geruststelling voor het thuisfront. Bijna overal in de wereld is tegenwoordig een GSM dekking.

Ons Advies :

Of je een GSM meeneemt ligt groten deels aan je zelf.

Gezondheid

   

Klamboe

Om problemen met insecten beten te beperken. Hebben we een klamboe meegenomen. De klamboe i svan care plus en is geimpregneerd.

Praktijk ervaring :

Wij hebben de klamboe 1 keer (!) gebruikt. In bijna elk hotel is wel een klamboe aanwezig.

Ons Advies :

Wij nemen geen klamboe meer mee op onze volgende reizen.

Steriele kit

In verschillende landen is de medische stand (nog) niet zo ontwikkeld als in Nederland. In de meeste landen vind je wel ziekenhuizen of prive klinieken waar je als westerling (veilig) terecht kunt. Toch kan er iets in "the outback" gebeuren waardoor je bij een plaatselijke ziekenboeg geholpen moet worden. Om er zeker te zijn van goede voorzieningen als spuiten en naalden, nemen we de sterile kite van Care Plus mee. Hierin zitten verschillende steriele spuiten en naalden. Hopelijk hebben we dit nooit nodig.

Praktijk ervaring :

Absoluut onnodg !!!. Het tasje is zeker niet handig om altijd in je dagrugzak mee te nemen. In bijna elk land waar de "normale" backpacket komt zijn de medische faciliteieten zodaning dat je niet je eigen infuus of naalden meehoeft te meenemen.

Ons Advies :

Niet meenemen.

EHBO setje

Om voorbereid te zijn op eventuele ongelukjes nemen we een EHBO setje mee, iets wat geen overbodige luxe is. Bart heeft tevens op zijn werk een EHBO curcus gevolgd en heeft zodoende de basis beginselen van de EHBO onder de knie. Kleine ongelukjes als schaaf- en snijwondjes zullen we vast wel te verwerken krijgen.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Zorg wel dat er niet te veel inzit maar een aantal pleister, jodium en wat verband is altijd makkelijk. Heb je extra verbandmateriaal nodig dan is dit in het land zelf ook te koop.

Ons Advies :

Zeker een gedoseerde hoeveelheid meenemen.

Palomolive antobacterieële handgel

Om je handen schoon  te kunnen op plaatsen waar niet direct water of zeep aanwezig is nemen we een flesje antibacterieële handgel mee.

Praktijk ervaring :

Compleet niet gebruikt en na 2 weken weggeven. Water en zeep zijn er bijna overal. Wanneer je reist daalt je "zorg voor hygiene" zo-wie-zo iets.

Ons Advies :

Niet meenemen, gebruik je vestand en water en zeep

 

Overig

   

Zaklamp

We nemen een Maglite ® zaklamp mee. We hebben bewust gekozen voor een met de zgn. AA-type battery omdat we deze in de oplaadbare versie meenemen.Dit bespaart weer het kopen van nieuwe batterijen.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Zeker in Azie zal je zeker een paar keer wat stroom uitval meemaken

Ons Advies :

Zeker meenemen

 

Zakmes

Altijd handig om bij je te hebben en zeer multifunctioneel.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Zo'n mes gebruik je werkelijk voor alles.

Ons Advies :

Zeker meenemen

Setje naaigerei

Alhoewel het vrij makkelijk is om je kapotte kleding in het buitenland te laten maken, komt zoiets altijd ongelegen. Het is daarom erg makkelijk wanneer je een naald en draad bij je hebt.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben. Handig om kleine noodreparaties zelf uit te voeren

Ons Advies :

Zeker meenemen

 

Wereldstekker

Voor de electrische apparatuur die we bij ons hebben nemen we de welbekende universele stekker mee. De stekker die wij voor onze India reis nog net op schiphol moesten kopen.

Praktijk ervaring :

Erg makkelijk om bij je te hebben wanneer je wat electrische apparatuur bij je hebt.

Ons Advies :

Zeker meenemen, kies wel een klein formaat

Dompelaar

Om op je hotelkamertje wat warm water te kunnen maken nemen we een "dompelaar" mee.  Zo'n dompelaar is klein en neemt weining ruimte in. Een kopje warme soep is heerlijk wanneer je je niet helemaal fit voelt. Daar kikker je weer van op.

Praktijk ervaring :

Nooit gebruikt. Werklijk overal kun je wel aan warm water komen.

Ons Advies :

Niet meenemen

Nederlandse vlag(getje)

Geen berg te hoog, geen land te groot, geen oceaan te breed, een Nederlander komt overal. Om toch nog dat ene stukje, door dutchies, ongerepte natuur te "claimen" hijzen we op die plekken de Nederlandse vlag. "...Wilhemus van Nassau etc etc......"

Praktijk ervaring :

Leuk hebbedingetje leuk voor je zelf.

Ons Advies :

Meenemen ligt aan je zelf.

Plastic zakken

Het is altijd handig om wat plastic zakken mee te nemen. De vuile was kan zo aardig gescheiden worden van de rest van de bagage. Ook kunnen onze schoenen zo netjes in de rugzak opgeborgen worden. De tasje wegen niets en nemen bijna geen ruimte in.

Neem wel de wat meer stevige zakken, deze gaan langer mee.

Praktijk ervaring :

Bijna item nummer 1 van de backpacker, je gebruikt ze als wastas, zak voor je schoen etc etc. Neem er van thuis een paar mee Onder weg zul je erg erg veel verzamelen. Zodat je te weten komt waarom zwervers ook altijd veel tasje meeslepen.

Ons Advies :

Neem een paar tasjes mee vanuit Nederland.

 

toppits® ziploc® driepvries zakjes

Deze kleine hersluitbare zakjes zijn erg handig om bepaalde zaken "waterdicht" op te bergen. Met name zaken die in de moneybelt gestopt worden kunnen nogal wat nat worden door het zweten. Tevens kan een regenbui of een val in het water veel papierwerk vernietigen. Bij het bewaren in deze zakjes is er een betere bescherming.

Praktijk ervaring :

Vooral makkelijk in verband het formaat. Bewaar je geld, paspoosrt en tcikets altijd in een waterdicht zakje. Het zweet zal door de moneybelt heen dringen en na een regenbui kan het voorkomen dat je niet droog blijft.

Ons Advies :

Zeker meenemen